tom-car24.com.pl

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe

By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 400 ml
śliwka - 1 kg
czekolada deserowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ŚLIWKI:
Pozbawione pestek połówki dojrzałych śliwek łączymy na głębokiej patelni z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY POWIDŁA Z CZEKOLADĄ:
Gotowe powidła zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ŚLIWKI

Pozbawione pestek połówki dojrzałych śliwek łączymy na głębokiej patelni z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY POWIDŁA Z CZEKOLADĄ

Gotowe powidła zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2119 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

45,8 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl