tom-car24.com.pl

Suflety z serem munster • przepis • składniki • przygotowanie

Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!

Suflety z serem munster

Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
mleko - 400 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
ser munster - 100 g
sól - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI:
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.
4.PIECZEMY SUFLETY:
Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Suflety z serem munster

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI

Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.

4

PIECZEMY SUFLETY

Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1470,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

16,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy