Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POLERUJEMY RYŻ
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
ZAKWASZAMY RYŻ
W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
ZABEZPIECZAMY MATĘ
Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.
ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM
Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO
Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.
ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM
Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.
SKŁADAMY NIGIRI
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4838 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
483,8 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
59,6 g
Błonnik
26,8 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Wrapy sushi
Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondant czekoladowy – lava cake
Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.