tom-car24.com.pl

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie

Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą

Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
por - 1 szt.
szalotka - 2 szt.
marchew - 4 szt.
wino białe - 125 ml
boczek wędzony - 300 g
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 15 g
musztarda dijon - 3 łyżki
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
soczewica zielona - 200 g
majeranek suszony - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżka
szynka wieprzowa - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ NACZYNIE:
żaroodporne i pędzelek.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.CZAS PIECZENIA SZYNKI:
1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
4.SZYNKA SZYNKĘ MYJEMY,:
osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach.
5.ZĄBKI CZOSNKU OBIERAMY,:
przekrawamy na pół i wkładamy w otwory.
6.SZYNKĘ WKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
7.MARYNATA 3 ŁYŻKI:
musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. MIESZAMY.
8.½ PĘCZKA NATKI:
pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. MIESZAMY.
9.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
smarujemy całą szynkę marynatą.
10.SZYNKĘ WKŁADAMY DO:
pieca rozgrzanego do temp.
11.180°C (TERMOOBIEG) NA:
1 godzinę.
12.PO GODZINIE WYCIĄGAMY:
szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika.
13.SZALOTKI OBIERAMY I:
kroimy w półtalarki.
14.PO UPŁYWIE KOLEJNYCH:
15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki.
15.WKŁADAMY ZNÓW DO:
piekarnika na ok. 15 MINUT.
16.SOCZEWICA Z WARZYWAMI:
i boczkiem Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
17.MARCHEWKI KROIMY W:
cienkie talarki.
18.POR ROZCINAMY I:
kroimy w półtalarki. 200 G SOCZEWICY: wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy.
19.GDY SOCZEWICA ZACZNIE:
się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda).
20.DO TEGO SAMEGO:
garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy.
21.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
15 g masła.
22.NA ROZPUSZCZONE MASŁO:
dodajemy boczek. MIESZAMY.
23.PO CHWILI SMAŻENIA:
dodajemy marchewkę , smażymy ok. 1,5 MINUTY.: MIESZAMY.
24.DODAJEMY CEBULĘ ,:
por i smażymy do zeszklenia.
25.NASTĘPNIE DODAJEMY NA:
patelnię zahartowaną soczewicę. MIESZAMY.
26.
CHWILĘ SMAŻYMY.
27.CAŁOŚĆ ZALEWAMY 300:
ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 MINUT.
28.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy.
29.
DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.
30.SOS Z SZALOTKĄ:
z naczynia przelewamy do małej miseczki.
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ NACZYNIE

żaroodporne i pędzelek.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

CZAS PIECZENIA SZYNKI

1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).

4

SZYNKA SZYNKĘ MYJEMY,

osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach.

5

ZĄBKI CZOSNKU OBIERAMY,

przekrawamy na pół i wkładamy w otwory.

6

SZYNKĘ WKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.

7

MARYNATA 3 ŁYŻKI

musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. MIESZAMY.

8

½ PĘCZKA NATKI

pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. MIESZAMY.

9

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

smarujemy całą szynkę marynatą.

10

SZYNKĘ WKŁADAMY DO

pieca rozgrzanego do temp.

11

180°C (TERMOOBIEG) NA

1 godzinę.

12

PO GODZINIE WYCIĄGAMY

szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika.

13

SZALOTKI OBIERAMY I

kroimy w półtalarki.

14

PO UPŁYWIE KOLEJNYCH

15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki.

15

WKŁADAMY ZNÓW DO

piekarnika na ok. 15 MINUT.

16

SOCZEWICA Z WARZYWAMI

i boczkiem Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

17

MARCHEWKI KROIMY W

cienkie talarki.

18

POR ROZCINAMY I

kroimy w półtalarki. 200 G SOCZEWICY: wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy.

19

GDY SOCZEWICA ZACZNIE

się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda).

20

DO TEGO SAMEGO

garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy.

21

NA PATELNIĘ DODAJEMY

15 g masła.

22

NA ROZPUSZCZONE MASŁO

dodajemy boczek. MIESZAMY.

23

PO CHWILI SMAŻENIA

dodajemy marchewkę , smażymy ok. 1,5 MINUTY.: MIESZAMY.

24

DODAJEMY CEBULĘ ,

por i smażymy do zeszklenia.

25

NASTĘPNIE DODAJEMY NA

patelnię zahartowaną soczewicę. MIESZAMY.

26

CHWILĘ SMAŻYMY.

27

CAŁOŚĆ ZALEWAMY 300

ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 MINUT.

28

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy.

29

DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.

30

SOS Z SZALOTKĄ

z naczynia przelewamy do małej miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2661,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

665,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,7 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

25,9 g

💪

Białko

25,9 g

Podobne przepisy

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl