tom-car24.com.pl

Sushi w miseczkach • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Sushi w miseczkach

Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czarny ryż - 200 g
marchew - 200 g
sok z limonki - 3 łyżki
cukier - 2 łyżeczki
awokado - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
surimi w kształcie krewetek - 10 szt.
majonez - 4 łyżki
japońskie suszone wodorosty - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MARCHEWKĘ:
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Tak przygotowane marchewki przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę soku z limonki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Awokado pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Dymkę kroimy w dość cienkie krążki.
3.PODAJEMY DANIE:
Ryż przekładamy do miseczek. Następnie układamy na nim awokado, marchewki i surimi w kształcie krewetek. Majonez mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami soku z limonki i 1 łyżeczką cukru. Gotowe miseczki sushi skrapiamy tak przygotowanym sosem i oprószamy suszonymi wodorostami oraz dymką.
Sushi w miseczkach

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Tak przygotowane marchewki przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę soku z limonki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Awokado pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Dymkę kroimy w dość cienkie krążki.

3

PODAJEMY DANIE

Ryż przekładamy do miseczek. Następnie układamy na nim awokado, marchewki i surimi w kształcie krewetek. Majonez mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami soku z limonki i 1 łyżeczką cukru. Gotowe miseczki sushi skrapiamy tak przygotowanym sosem i oprószamy suszonymi wodorostami oraz dymką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2086,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1043,5 kcal

🥑

Tłuszcz

69,4 g

🌾

Węglowodany

81,2 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

24,9 g

Podobne przepisy

Sushi w miseczkach - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl