Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
535 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY RYŻ WODĄ
Do miski wsypujemy ryż i wlewamy wodę (ok. 400 ml). Płuczemy i powtarzamy czynność tak długo, aż woda stanie się czysta. Następnie wlewamy wodę i zostawiamy ryż na 8 godzin.
MIELIMY RYŻ
Odlewamy wodę z miski i cedzimy ryż na sicie, czekając, aż spłynie z niego cała woda. Gdy ryż przeschnie, mielimy go przy pomocy blendera na miałki proszek. Potem przesypujemy go przez suche sito i znowu blendujemy. Następnie znowu przesypujemy go przez sito.
ŁĄCZYMY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Do miski wsypujemy powstałą mąkę ryżową, dodajemy skrobię, sól i wrzątek. Zagniatamy ciasto.
GOTUJEMY CIASTO
Ciasto dzielimy na dwie części. Gotujemy wodę w garnku do gotowania na parze i układamy w koszyku papier do pieczenia. Wkładamy jedną porcję ciasta i gotujemy przez 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI
Na blacie układamy matę silikonową i zakładamy rękawiczki. Następnie wyciągamy ciepłe ciasto z garnka i zagniatamy je przez 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej przygotowujemy rulon o średnicy ok. 1 cm. Kroimy rulony w kluski i długości ok. 4-5 cm. Gotowe kluski przekładamy na talerz i polewamy olejem sezamowym.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO DANIA
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy go. Gdy będzie wrzeć, dodajemy czosnek i cebulę.
DODAJEMY KLUSKI
Do wywaru dodajemy kluski i gotujemy przez 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W międzyczasie w misce łączymy ze sobą składniki na sos.
WLEWAMY SOS DO GARNKA
Wlewamy sos do garnka z bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, aż kluski całkiem zmiękną.
PODAJEMY KLUSKI
Kluski i sos przekładamy na talerze. Szczypior siekamy i posypujemy nim kluski. Na koniec wykańczamy wszystko sezamem i tteokbokki są gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1335,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,3 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
90,1 g
Błonnik
3,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Sałatka ze smażonym serem owczym
Sałatka ze smażonym w panko owczym serem i orzeźwiającym dodatkiem malin i czerwonej cebuli. Przygotuj to danie na następną kolację i sprawdź, jak wspaniale smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.
