tom-car24.com.pl

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe

Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
535 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż do sushi - 300 g
skrobia ziemniaczana - 12 g
olej sezamowy - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml
pasta gochujang - 0,5 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 płaska łyżeczka
cukier trzcinowy - 0,5 łyżki
sos sojowy - 0,5 łyżki
bulion warzywny - 450 ml
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
sezam biały - 0,5 łyżki
szczypior cebuli - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY RYŻ WODĄ:
Do miski wsypujemy ryż i wlewamy wodę (ok. 400 ml). Płuczemy i powtarzamy czynność tak długo, aż woda stanie się czysta. Następnie wlewamy wodę i zostawiamy ryż na 8 godzin.
2.MIELIMY RYŻ:
Odlewamy wodę z miski i cedzimy ryż na sicie, czekając, aż spłynie z niego cała woda. Gdy ryż przeschnie, mielimy go przy pomocy blendera na miałki proszek. Potem przesypujemy go przez suche sito i znowu blendujemy. Następnie znowu przesypujemy go przez sito.
3.ŁĄCZYMY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
Do miski wsypujemy powstałą mąkę ryżową, dodajemy skrobię, sól i wrzątek. Zagniatamy ciasto.
4.GOTUJEMY CIASTO:
Ciasto dzielimy na dwie części. Gotujemy wodę w garnku do gotowania na parze i układamy w koszyku papier do pieczenia. Wkładamy jedną porcję ciasta i gotujemy przez 15 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI:
Na blacie układamy matę silikonową i zakładamy rękawiczki. Następnie wyciągamy ciepłe ciasto z garnka i zagniatamy je przez 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej przygotowujemy rulon o średnicy ok. 1 cm. Kroimy rulony w kluski i długości ok. 4-5 cm. Gotowe kluski przekładamy na talerz i polewamy olejem sezamowym.
6.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO DANIA:
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy go. Gdy będzie wrzeć, dodajemy czosnek i cebulę.
7.DODAJEMY KLUSKI:
Do wywaru dodajemy kluski i gotujemy przez 3-4 minuty.
8.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W międzyczasie w misce łączymy ze sobą składniki na sos.
9.WLEWAMY SOS DO GARNKA:
Wlewamy sos do garnka z bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, aż kluski całkiem zmiękną.
10.PODAJEMY KLUSKI:
Kluski i sos przekładamy na talerze. Szczypior siekamy i posypujemy nim kluski. Na koniec wykańczamy wszystko sezamem i tteokbokki są gotowe!
Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe

Czas przygotowania

535 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY RYŻ WODĄ

Do miski wsypujemy ryż i wlewamy wodę (ok. 400 ml). Płuczemy i powtarzamy czynność tak długo, aż woda stanie się czysta. Następnie wlewamy wodę i zostawiamy ryż na 8 godzin.

2

MIELIMY RYŻ

Odlewamy wodę z miski i cedzimy ryż na sicie, czekając, aż spłynie z niego cała woda. Gdy ryż przeschnie, mielimy go przy pomocy blendera na miałki proszek. Potem przesypujemy go przez suche sito i znowu blendujemy. Następnie znowu przesypujemy go przez sito.

3

ŁĄCZYMY Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW

Do miski wsypujemy powstałą mąkę ryżową, dodajemy skrobię, sól i wrzątek. Zagniatamy ciasto.

4

GOTUJEMY CIASTO

Ciasto dzielimy na dwie części. Gotujemy wodę w garnku do gotowania na parze i układamy w koszyku papier do pieczenia. Wkładamy jedną porcję ciasta i gotujemy przez 15 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI

Na blacie układamy matę silikonową i zakładamy rękawiczki. Następnie wyciągamy ciepłe ciasto z garnka i zagniatamy je przez 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej przygotowujemy rulon o średnicy ok. 1 cm. Kroimy rulony w kluski i długości ok. 4-5 cm. Gotowe kluski przekładamy na talerz i polewamy olejem sezamowym.

6

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO DANIA

Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy go. Gdy będzie wrzeć, dodajemy czosnek i cebulę.

7

DODAJEMY KLUSKI

Do wywaru dodajemy kluski i gotujemy przez 3-4 minuty.

8

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W międzyczasie w misce łączymy ze sobą składniki na sos.

9

WLEWAMY SOS DO GARNKA

Wlewamy sos do garnka z bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, aż kluski całkiem zmiękną.

10

PODAJEMY KLUSKI

Kluski i sos przekładamy na talerze. Szczypior siekamy i posypujemy nim kluski. Na koniec wykańczamy wszystko sezamem i tteokbokki są gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1335,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

90,1 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy