Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego • przepis • składniki • przygotowanie
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLASZKĘ PIEKARNIK
rozgrzany do temperatury 180°C płócienną ściereczkę łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę) mikser wałek okrągłą foremkę o średnicy 4 cm ręczniki papierowe worek cukierniczy małe kieliszki – 15 szt.
TRUFLE KOKOSOWE MLECZKO
kokosowe zagotowujemy z miodem.
WSYPUJEMY 200 G
pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
GORĄCĄ MASĘ ZDEJMUJEMY
z ognia i dodajemy miękkie masło.
WIÓRKI KOKOSOWE WYSYPUJEMY
równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe).
MASĘ CZEKOLADOWĄ DOKŁADNIE
mieszamy z likierem kokosowym.
GANASZ PRZELEWAMY DO
miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Z ZIMNEJ MASY
formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek.
UKŁADAMY JE NA
blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 G BIAŁEJ: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy.
SCHŁODZONE TRUFLE OBTACZAMY
w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. PONOWNIE PANIERUJEMY W: wiórkach. WSTAWIAMY DO: lodówki.
LICZBA PORCJI
OKOŁO: 20 pralinek Pączki z kremem adwokatowym Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie.
LASKĘ WANILII PRZECINAMY
wzdłuż na pół.
TĘPĄ STRONĄ NOŻA
wyciągamy nasionka.
MLEKO ZAGOTOWUJEMY Z
nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.
DROŻDŻE DOKŁADNIE ROZCIERAMY
z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji.
Z CIEPŁEGO MLEKA
wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami.
CAŁOŚĆ WLEWAMY DO
mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
MASŁO ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej lub garnku.
WYROŚNIĘTY ROZCZYN MIESZAMY
z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem.
ZAGNIATAMY, AŻ ZACZNIE
odklejać się od dłoni.
CIASTO OPRÓSZAMY MĄKĄ,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
ŻELATYNĘ MIESZAMY Z
zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. UBIJAMY ŻÓŁTKA Z: cukrem.
NACZYNIE UMIESZCZAMY NAD
garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku.
MASĘ UBIJAMY NA
parze, aż cukier całkowicie się rozpuści.
DODAJEMY LIKIER JAJECZNY
oraz namoczoną żelatynę.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia.
MISKĘ ZDEJMUJEMY.
DO MASY DODAJEMY
pokruszoną białą czekoladę.
KIEDY SIĘ ROZPUŚCI,
dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C.
MASĘ MIESZAMY, STOPNIOWO
dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę.
KREM PRZEKŁADAMY DO
czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
WYROŚNIĘTE CIASTO WYJMUJEMY
na blat oprószony mąką.
DELIKATNIE ZAGNIATAMY I
rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm.
WYCINAMY KÓŁKA O
średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY
na 15-25 minut.
OLEJ ROZGRZEWAMY DO
temperatury 160-180°C.
WYROŚNIĘTE PĄCZKI SMAŻYMY
z obydwu stron na złoty kolor.
GOTOWE CIASTKA UKŁADAMY
na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
ODSTAWIAMY DO
wystudzenia. PRZESTUDZONE PĄCZKI PRZECINAMY: na pół.
ZA POMOCĄ WORKA
cukierniczego ciasto wypełniamy kremem.
WIERZCH KAŻDEGO PĄCZKA
dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.
LICZBA PORCJI
30: małych pączków Deser czekoladowy z owocami lasu Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.
KIEDY NADMIAR SOKU
odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy.
NA DNO KAŻDEGO
kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
LASKĘ WANILII PRZECINAMY
wzdłuż na pół.
TĘPĄ STRONĄ NOŻA
wyciągamy nasionka.
CUKIER Z WODĄ
i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
ŻÓŁTKA UBIJAMY NA
puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy.
DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY
wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. DODAJEMY UBITĄ: śmietankę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI STARANNIE: łączymy.
KREM PRZEKŁADAMY DO
worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
i chłodzimy do stężenia.
DEKORUJEMY CZEKOLADOWYMI PATYCZKAMI
i świeżymi owocami.
LICZBA PORCJI
15: deserów w kieliszkach
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3459,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,3 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
27,3 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantne smoothie z kaki
Próbowałeś już pikantnego smoothie? Jeśli nie, koniecznie posmakuj naszej kompozycji!

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Kurki marynowane na 2 sposoby
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwory w zalewie octowej na dwa sposoby! Wypróbuj przepis Kingi!