tom-car24.com.pl

Szare kluski • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Szare kluski

Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor suszony - 70 g
olej po suszonych pomidorach - 100 ml
cebula - 1 szt.
kumin - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 8 g
kapusta kwaszona - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mąka żytnia - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ:
Olej po suszonych pomidorach delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Cebula powinna się wysuszyć, zachowując jednocześnie jasny kolor.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SZARE KLUSKI:
Starte ziemniaki odciskamy z wody i przekładamy do miski. Zebraną w miseczce wodę po ziemniakach ostrożnie odlewamy, a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.
3.PRZYGOTOWUJEMY MIODOWĄ KAPUSTĘ:
Miód podgrzewamy w garnku. Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę blanszujemy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. Dusimy chwilę.
4.GOTUJEMY SZARE KLUSKI:
Ciasto na kluski przekładamy na drewnianą deskę, wygładzamy z wierzchu. Za pomocą łyżki zsuwamy do wrzącej wody niewielkie porcje ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż do związania się ciasta.
5.PRZESMAŻAMY KLUSKI I PODAJEMY JE Z KAPUSTĄ:
Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przesmażamy na patelni razem z okrasą.
Szare kluski

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ

Olej po suszonych pomidorach delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Cebula powinna się wysuszyć, zachowując jednocześnie jasny kolor.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SZARE KLUSKI

Starte ziemniaki odciskamy z wody i przekładamy do miski. Zebraną w miseczce wodę po ziemniakach ostrożnie odlewamy, a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.

3

PRZYGOTOWUJEMY MIODOWĄ KAPUSTĘ

Miód podgrzewamy w garnku. Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę blanszujemy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. Dusimy chwilę.

4

GOTUJEMY SZARE KLUSKI

Ciasto na kluski przekładamy na drewnianą deskę, wygładzamy z wierzchu. Za pomocą łyżki zsuwamy do wrzącej wody niewielkie porcje ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż do związania się ciasta.

5

PRZESMAŻAMY KLUSKI I PODAJEMY JE Z KAPUSTĄ

Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przesmażamy na patelni razem z okrasą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1734 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

32,6 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Szare kluski - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl