tom-car24.com.pl

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz • przepis • składniki • przygotowanie

Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz

Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna z pszenicy durum - 500 g
woda - 15 ml
szpinak liście, świeży - 300 g
ser ricotta - 200 g
jajko - 1 szt.
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g
gałka muszkatołowa - 0,5 g
wino białe - 200 ml
masło - 50 g
pomidor suszony - 50 g
parmezan tarty - 50 g
oliwa z oliwek - 30 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj po kolei wszystkie suche składniki. Wymieszaj dłońmi.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Wbij do miski jajka oraz dolej oliwę i dokładnie wymieszaj.
3.WYRABIAMY CIASTO NA PIEROŻKI:
Wyrabiaj ciasto rękami, tak długo, żeby przestało kleić się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać przygotowaną wodę, jeśli zbyt mokre  — dodaj więcej mąki. Gdy ciasto przestanie się kleić, zwiń je w kulkę. Wysyp na stolnicę odrobinę mąki, a następnie przełóż na nią ciasto. Wyrabiaj przez chwilę, a potem zwiń w kulkę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na bok na jakąś godzinę. W tym czasie możesz przygotować farsz.
4.WAŁKUJEMY I FORMUJEMY CIASTO:
Odpakuj ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko na stolnicy. Podziel ciasto na równe prostokąty, które potem będziesz składać na pół, by uformować kwadratowe ravioli.
5.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Szpinak dokładnie umyj i odcedź, a następnie posiekaj. Czosnek obierz z łupin i pokrój drobno.
6.PODGRZEWAMY SZPINAK:
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią czosnek. Po chwili dodaj także szpinak. Pozwól, żeby szpinak puścił wodę, a dopiero potem przypraw go solą i pieprzem. Gdy woda się zredukuje, odłóż szpinak do wystygnięcia.
7.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski wrzuć szpinak, ricottę, jajko i parmezan. Przypraw gałką muszkatołową i starannie wymieszaj.
8.NADZIEWAMY PIEROŻKI:
Na każdym prostokącie wyznacz sobie linię wzdłuż krótszego boku, a następnie na jednej połowie ułóż farsz. Całość zaklej, a krawędzie ozdób widelcem. Powtórz czynność tyle razy, ile to konieczne.
9.GOTUJEMY RAVIOLI:
Gotowe pierożki gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie odlej odrobinę wody do kubka. Pierożki wyciągnij, odcedź i odstaw na bok.
10.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pomidory pokrój na kawałki. Obierz czosnek i pokrój go drobno.
11.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i pomidory. Pozwól im się smażyć przez kilka minut, a następnie dodaj wino i wymieszaj.
12.WYKAŃCZAMY SOS:
Na patelnię wrzuć pierożki. Dodaj także masło oraz ser i dokładnie zamieszaj. Dodaj wodę z gotowania pierożków i ponownie zamieszaj. Całość duś przez 4-5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy sos stanie się gęsty i kremowy, to czas na wykładanie ravioli na talerze.
13.SERWUJEMY RAVIOLI:
Ravioli wyłóż na talerze i ozdób serem oraz ulubionymi ziołami. Życzymy smacznego!
Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj po kolei wszystkie suche składniki. Wymieszaj dłońmi.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Wbij do miski jajka oraz dolej oliwę i dokładnie wymieszaj.

3

WYRABIAMY CIASTO NA PIEROŻKI

Wyrabiaj ciasto rękami, tak długo, żeby przestało kleić się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać przygotowaną wodę, jeśli zbyt mokre  — dodaj więcej mąki. Gdy ciasto przestanie się kleić, zwiń je w kulkę. Wysyp na stolnicę odrobinę mąki, a następnie przełóż na nią ciasto. Wyrabiaj przez chwilę, a potem zwiń w kulkę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na bok na jakąś godzinę. W tym czasie możesz przygotować farsz.

4

WAŁKUJEMY I FORMUJEMY CIASTO

Odpakuj ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko na stolnicy. Podziel ciasto na równe prostokąty, które potem będziesz składać na pół, by uformować kwadratowe ravioli.

5

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Szpinak dokładnie umyj i odcedź, a następnie posiekaj. Czosnek obierz z łupin i pokrój drobno.

6

PODGRZEWAMY SZPINAK

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią czosnek. Po chwili dodaj także szpinak. Pozwól, żeby szpinak puścił wodę, a dopiero potem przypraw go solą i pieprzem. Gdy woda się zredukuje, odłóż szpinak do wystygnięcia.

7

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wrzuć szpinak, ricottę, jajko i parmezan. Przypraw gałką muszkatołową i starannie wymieszaj.

8

NADZIEWAMY PIEROŻKI

Na każdym prostokącie wyznacz sobie linię wzdłuż krótszego boku, a następnie na jednej połowie ułóż farsz. Całość zaklej, a krawędzie ozdób widelcem. Powtórz czynność tyle razy, ile to konieczne.

9

GOTUJEMY RAVIOLI

Gotowe pierożki gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie odlej odrobinę wody do kubka. Pierożki wyciągnij, odcedź i odstaw na bok.

10

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidory pokrój na kawałki. Obierz czosnek i pokrój go drobno.

11

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i pomidory. Pozwól im się smażyć przez kilka minut, a następnie dodaj wino i wymieszaj.

12

WYKAŃCZAMY SOS

Na patelnię wrzuć pierożki. Dodaj także masło oraz ser i dokładnie zamieszaj. Dodaj wodę z gotowania pierożków i ponownie zamieszaj. Całość duś przez 4-5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy sos stanie się gęsty i kremowy, to czas na wykładanie ravioli na talerze.

13

SERWUJEMY RAVIOLI

Ravioli wyłóż na talerze i ozdób serem oraz ulubionymi ziołami. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4239,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1059,9 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

106,9 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

39,1 g

Podobne przepisy