tom-car24.com.pl

Tatar ze śledzia z musztardą francuską • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ogórek konserwowy - 2 szt.
cebula dymka - 1 szt.
świeży koperek - 25 g
musztarda francuska - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 20 ml
śledzie matiasy - 500 g
limonka - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm).
2.POKROJONE ŚLEDZIE PRZEKŁADAMY:
do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.
3.CEBULĘ I OGÓRKI:
pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY MUSZTARDĘ:
francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy.
6.TATAR WYKŁADAMY NA:
talerze.
7.DEKORACJA TATAR DEKORUJEMY:
kwaśną śmietaną i koperkiem.
8.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm).

2

POKROJONE ŚLEDZIE PRZEKŁADAMY

do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.

3

CEBULĘ I OGÓRKI

pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY MUSZTARDĘ

francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy.

6

TATAR WYKŁADAMY NA

talerze.

7

DEKORACJA TATAR DEKORUJEMY

kwaśną śmietaną i koperkiem.

8

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1397,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

9,8 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy

Tatar ze śledzia z musztardą francuską - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl