tom-car24.com.pl

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie

Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem

Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

por - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 2 szt.
jajko - 2 szt.
szalotka - 3 szt.
wino białe - 125 ml
ciasto francuskie - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 50 g
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 150 g
śmietana 30% - 200 ml
mąka pszenna - 20 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ WAŁEK:
kawałek pergaminu rozgrzej piekarnik do 220 stopni C Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka.
2.SMAŻYMY OK.:
1 MINUTY.
3.NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO:
pokrojony por.
4.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
5.SMAŻYMY OK.:
2 MINUTY, CO: chwila mieszając.
6.DODAJEMY POKROJONE W:
półtalarki pieczarki.
7.SMAŻYMY OK.:
2 MINUTY.
8.PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do czystego naczynia.
9.UMYTE I OSUSZONE:
filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
10.SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY:
w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa.
11.PODSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY:
do czystego naczynia.
12.NASTĘPNIE SMAŻYMY PLASTERKI:
kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty.
13.DO PRZYSMAŻONEGO KURCZAKA:
dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. MIESZAMY I REDUKUJEMY: płyn.
14.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego.
15.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
czystego naczynia.
16.FARSZ ODSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
17.DO CZYSTEJ MISKI:
wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
18.DODAJEMY DO GORĄCEGO:
farszu z kurczakiem.
19.FARSZ ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
20.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).
21.2 PŁATY BARDZO:
mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki.
22.PRZYKŁADAMY DO CIASTA:
duży talerz i wycinamy okrągły kształt.
23.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
drugim płatem.
24.ZE SKRAWKÓW CIASTA:
możemy przygotować dekorację.
25.ZIMNY FARSZ ODCEDZAMY:
z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów.
26.CAŁOŚĆ FARSZU PODLEWAMY:
2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany.
27.NA FARSZ NAKŁADAMY:
przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
28.BRZEGI CIASTA SMARUJEMY:
żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta.
29.DRUGI PŁAT CIASTA:
nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy.
30.RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY FARSZ:
między dwoma płatami ciasta.
31.NA ŚRODKU ROBIMY:
mały otwór.
32.CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA:
smarujemy żółtkiem.
33.WYCIĘTE WCZEŚNIEJ Z:
ciasta elementy układamy na wierzchu.
34.NA GORĄCĄ BLACHĘ:
wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.
35.UPIECZONE CIASTO PRZEKŁADAMY:
na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ WAŁEK

kawałek pergaminu rozgrzej piekarnik do 220 stopni C Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka.

2

SMAŻYMY OK.

1 MINUTY.

3

NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO

pokrojony por.

4

DOPRAWIAMY SOLĄ.

5

SMAŻYMY OK.

2 MINUTY, CO: chwila mieszając.

6

DODAJEMY POKROJONE W

półtalarki pieczarki.

7

SMAŻYMY OK.

2 MINUTY.

8

PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do czystego naczynia.

9

UMYTE I OSUSZONE

filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

10

SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY

w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa.

11

PODSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY

do czystego naczynia.

12

NASTĘPNIE SMAŻYMY PLASTERKI

kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty.

13

DO PRZYSMAŻONEGO KURCZAKA

dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. MIESZAMY I REDUKUJEMY: płyn.

14

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego.

15

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

czystego naczynia.

16

FARSZ ODSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

17

DO CZYSTEJ MISKI

wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

18

DODAJEMY DO GORĄCEGO

farszu z kurczakiem.

19

FARSZ ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

20

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).

21

2 PŁATY BARDZO

mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki.

22

PRZYKŁADAMY DO CIASTA

duży talerz i wycinamy okrągły kształt.

23

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

drugim płatem.

24

ZE SKRAWKÓW CIASTA

możemy przygotować dekorację.

25

ZIMNY FARSZ ODCEDZAMY

z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów.

26

CAŁOŚĆ FARSZU PODLEWAMY

2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany.

27

NA FARSZ NAKŁADAMY

przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

28

BRZEGI CIASTA SMARUJEMY

żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta.

29

DRUGI PŁAT CIASTA

nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy.

30

RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY FARSZ

między dwoma płatami ciasta.

31

NA ŚRODKU ROBIMY

mały otwór.

32

CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA

smarujemy żółtkiem.

33

WYCIĘTE WCZEŚNIEJ Z

ciasta elementy układamy na wierzchu.

34

NA GORĄCĄ BLACHĘ

wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.

35

UPIECZONE CIASTO PRZEKŁADAMY

na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4482,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1120,7 kcal

🥑

Tłuszcz

57,7 g

🌾

Węglowodany

72,1 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

50,9 g

Podobne przepisy