tom-car24.com.pl

Meze – grecki talerz przystawek • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Meze – grecki talerz przystawek

Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
oregano suszone - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
oliwki zielone - 100 g
papryka zielona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
ser halloumi - 225 g
paluszki chlebowe - 185 g
chlebek pita - 400 g
papryka faszerowana serem - 150 g
Ser manouri - 200 g
jogurt grecki - 200 g
świeży koperek - 15 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser feta - 100 g
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
krem balsamiczny - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BUŁKI PITA:
Bułki pita grillujemy z obu stron (ok. 2-3 minut) na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
2.GRILLUJEMY SERY:
Ser halloumi odcedzamy, mocno odciskamy nadmiar płynu na papierowym ręczniku, kroimy ser w grubą kostkę i skrapiamy oliwą. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż ser nabierze złotego koloru.
3.KROIMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w półksiężyce.
4.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Zamarynowane mięso kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jogurt grecki łączymy w naczyniu blendera z serem feta. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek i oliwę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do miseczki.
6.SKŁADAMY TALERZ MEZE:
Grillowane pity przekrawamy na pół i układamy na dużym talerzu. Obok bułek wykładamy pokrojone warzywa (ogórki, paprykę, cebulę), pomidorki koktajlowe, oliwki, faszerowane papryki, paluszki chlebowe, szaszłyki z kurczaka i grillowane sery. Sery skrapiamy kremem balsamicznym.
Meze – grecki talerz przystawek

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BUŁKI PITA

Bułki pita grillujemy z obu stron (ok. 2-3 minut) na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

2

GRILLUJEMY SERY

Ser halloumi odcedzamy, mocno odciskamy nadmiar płynu na papierowym ręczniku, kroimy ser w grubą kostkę i skrapiamy oliwą. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż ser nabierze złotego koloru.

3

KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w półksiężyce.

4

GRILLUJEMY KURCZAKA

Zamarynowane mięso kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt grecki łączymy w naczyniu blendera z serem feta. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek i oliwę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do miseczki.

6

SKŁADAMY TALERZ MEZE

Grillowane pity przekrawamy na pół i układamy na dużym talerzu. Obok bułek wykładamy pokrojone warzywa (ogórki, paprykę, cebulę), pomidorki koktajlowe, oliwki, faszerowane papryki, paluszki chlebowe, szaszłyki z kurczaka i grillowane sery. Sery skrapiamy kremem balsamicznym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5772,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

721,6 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

61,4 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy

Meze – grecki talerz przystawek - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl