Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem • przepis • składniki • przygotowanie
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i kroimy w paski.
DYMKĘ KROIMY NA
kawałki o długości 3 cm.
MARCHEW OBIERAMY I
kroimy w cienkie słupki.
KAPUSTĘ KROIMY W
cienkie paski.
CZOSNEK DROBNO
siekamy.
GROSZEK CZYŚCIMY I
kroimy na pół.
KIEŁKI SOI MYJEMY
i dobrze osączamy.
RYŻ GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
ANYŻ GWIAZDKOWY PODSMAŻAMY
w woku na gorącym oleju przez 1 minutę.
DODAJEMY PAPRYKĘ, MARCHEW
i kapustę i podsmażamy przez 3 minuty, mieszając.
DOPRAWIAMY CYNAMONEM, IMBIREM,
goździkami i zmiażdżonymi nasionami kolendry.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM DO
smaku i połową sosu sojowego.
DODAJEMY DYMKĘ ORAZ
czosnek i smażymy przez 2 minuty.
DODAJEMY POŁOWĘ BULIONU
oraz sherry i gotujemy przez 3 minuty.
DODAJEMY GROSZEK, KIEŁKI
soi i gotujemy przez 1-2 minuty.
POTRAWĘ ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ
ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną sherry.
DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM
i sherry według uznania, podajemy z ryżem basmati.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1313,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
328,3 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!

Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.