tom-car24.com.pl

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem • przepis • składniki • przygotowanie

Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem

Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej słonecznikowy - 2 łyżki
Sherry - 3 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
anyż gwiazdki - 1 szt.
marchew - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
kapusta biała - 250 g
bulion warzywny - 150 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
groszek cukrowy - 125 g
kiełki fasoli mung - 125 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż basmati - 200 g
sól - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
imbir mielony - 1 szczypta
goździki mielone - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY:
nasion i kroimy w paski.
2.DYMKĘ KROIMY NA:
kawałki o długości 3 cm.
3.MARCHEW OBIERAMY I:
kroimy w cienkie słupki.
4.KAPUSTĘ KROIMY W:
cienkie paski.
5.CZOSNEK DROBNO:
siekamy.
6.GROSZEK CZYŚCIMY I:
kroimy na pół.
7.KIEŁKI SOI MYJEMY:
i dobrze osączamy.
8.RYŻ GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
9.ANYŻ GWIAZDKOWY PODSMAŻAMY:
w woku na gorącym oleju przez 1 minutę.
10.DODAJEMY PAPRYKĘ, MARCHEW:
i kapustę i podsmażamy przez 3 minuty, mieszając.
11.DOPRAWIAMY CYNAMONEM, IMBIREM,:
goździkami i zmiażdżonymi nasionami kolendry.
12.DOPRAWIAMY PIEPRZEM DO:
smaku i połową sosu sojowego.
13.DODAJEMY DYMKĘ ORAZ:
czosnek i smażymy przez 2 minuty.
14.DODAJEMY POŁOWĘ BULIONU:
oraz sherry i gotujemy przez 3 minuty.
15.DODAJEMY GROSZEK, KIEŁKI:
soi i gotujemy przez 1-2 minuty.
16.POTRAWĘ ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ:
ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną sherry.
17.DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM:
i sherry według uznania, podajemy z ryżem basmati.
Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY

nasion i kroimy w paski.

2

DYMKĘ KROIMY NA

kawałki o długości 3 cm.

3

MARCHEW OBIERAMY I

kroimy w cienkie słupki.

4

KAPUSTĘ KROIMY W

cienkie paski.

5

CZOSNEK DROBNO

siekamy.

6

GROSZEK CZYŚCIMY I

kroimy na pół.

7

KIEŁKI SOI MYJEMY

i dobrze osączamy.

8

RYŻ GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

9

ANYŻ GWIAZDKOWY PODSMAŻAMY

w woku na gorącym oleju przez 1 minutę.

10

DODAJEMY PAPRYKĘ, MARCHEW

i kapustę i podsmażamy przez 3 minuty, mieszając.

11

DOPRAWIAMY CYNAMONEM, IMBIREM,

goździkami i zmiażdżonymi nasionami kolendry.

12

DOPRAWIAMY PIEPRZEM DO

smaku i połową sosu sojowego.

13

DODAJEMY DYMKĘ ORAZ

czosnek i smażymy przez 2 minuty.

14

DODAJEMY POŁOWĘ BULIONU

oraz sherry i gotujemy przez 3 minuty.

15

DODAJEMY GROSZEK, KIEŁKI

soi i gotujemy przez 1-2 minuty.

16

POTRAWĘ ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ

ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną sherry.

17

DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM

i sherry według uznania, podajemy z ryżem basmati.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1313,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

328,3 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

61 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl