Jabłka w cieście • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI
razem miksujemy.
KONFITURA Z SUSZONEJ
żurawiny Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
JABŁKA Z OBRANYCH
jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę.
SKRAPIAMY SOKIEM Z
cytryny .
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju.
SMAŻYMY NA ZŁOTY
kolor.
POSYPUJEMY CUKREM
pudrem.
PODAJEMY Z KONFITURA
z suszonej żurawiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2449,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
612,3 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
106,1 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!