tom-car24.com.pl

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem

Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 400 g
bulion warzywny - 1 l
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
liść laurowy - 1 szt.
mąka pszenna - 85 g
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
śmietana wegańska - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu
2.ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ:
Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE PŁATKI CZOSNKU:
Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.
Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu

2

ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ

Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE PŁATKI CZOSNKU

Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

975 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

162,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

17,7 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy