Wegański gyros z ciecierzycy w picie • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.
PODPIEKAMY PITY
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
WYPEŁNIAMY PITY
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
836,4 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
137,9 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.

Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Kochasz owsianki? Mamy coś dla Ciebie! Pieczona owsianka z orzechami pekan podana z pysznymi sezonowymi owocami. Skusisz się?