tom-car24.com.pl

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym

Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
bakłażan - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieczarka - 6 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 200 g
sok z cytryny - 1 łyżka
bazylia świeża - 12 g
natka pietruszki - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.SOS MIESZAMY ZE:
sobą octet balsamiczny lub sok z cytryny , miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek , bardzo drobno posiekany.
2.W RAZIE GDYBY:
sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
3.WARZYWA BAKŁAŻANA I:
cukinię kroimy w plastry razem ze skórką.
4.PAPRYKĘ KROIMY NA:
cząstki.
5.PIECZARKI KROIMY W:
ćwiartki, a cebulę w półplasterki.
6.POKROJONE WARZYWA WKŁADAMY:
do sporej miski.
7.OLIWĘ Z SOLĄ,:
pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
8.WARZYWA KŁADZIEMY PARTIAMI:
na grillu, obsmażamy z obu stron.
9.UGRILLOWANE WARZYWA UKŁADAMY:
na sporym półmisku, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy obficie posiekaną pietruszką i bazylią.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SOS MIESZAMY ZE

sobą octet balsamiczny lub sok z cytryny , miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek , bardzo drobno posiekany.

2

W RAZIE GDYBY

sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.

3

WARZYWA BAKŁAŻANA I

cukinię kroimy w plastry razem ze skórką.

4

PAPRYKĘ KROIMY NA

cząstki.

5

PIECZARKI KROIMY W

ćwiartki, a cebulę w półplasterki.

6

POKROJONE WARZYWA WKŁADAMY

do sporej miski.

7

OLIWĘ Z SOLĄ,

pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.

8

WARZYWA KŁADZIEMY PARTIAMI

na grillu, obsmażamy z obu stron.

9

UGRILLOWANE WARZYWA UKŁADAMY

na sporym półmisku, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy obficie posiekaną pietruszką i bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1365,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

22,8 g

🥬

Błonnik

11,0 g

💪

Białko

11,0 g

Podobne przepisy

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl