tom-car24.com.pl

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie

Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka marchewkowe - 200 g
masło wegańskie - 60 g
smarowaniec kremowy - 750 g
tofu - 180 g
wegański jogurt kokosowy - 200 g
cukier puder - 180 g
mąka ziemniaczana - 35 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 1,5 łyżki
ekstrakt waniliowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciastka marchewkowe rozdrabniamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 7–8 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Wszystkie składniki masy sernikowej umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.
3.PIECZEMY SERNIK:
Formę z sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
4.PODAJEMY SERNIK:
Sernik kroimy na porcje i podajemy schłodzony.
Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka marchewkowe rozdrabniamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 7–8 minut. Wyjmujemy i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Wszystkie składniki masy sernikowej umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

3

PIECZEMY SERNIK

Formę z sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

4

PODAJEMY SERNIK

Sernik kroimy na porcje i podajemy schłodzony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4646,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

580,8 kcal

🥑

Tłuszcz

38,9 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy