tom-car24.com.pl

Sushi sandwich • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!

Sushi sandwich

Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż do sushi - 250 g
ocet ryżowy - 50 ml
cukier - 1 łyżka
liście alg morskich - 2 szt.
boczek surowy - 100 g
jajko - 2 szt.
awokado - 1 szt.
masło - 1 łyżka
sałata dębowa - 4 liście
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY RYŻ:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy, aż całość się rozpuści. Odrobinę octu dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż nie jest wystraczająco kleisty i doprawiony, dodajemy jeszcze trochę.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Boczek przekrawamy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor. Awokado obieramy i kroimy w plastry.
3.ZAWIJAMY SUSHI SANDWICH:
Na środku nori układamy ryż, listek sałaty, kawałek omletu, boczek i awokado. Zwilżamy boki nori i zwijamy, najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Przekrawamy na pół i podajemy.
Sushi sandwich

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY RYŻ

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy, aż całość się rozpuści. Odrobinę octu dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Jeśli ryż nie jest wystraczająco kleisty i doprawiony, dodajemy jeszcze trochę.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Boczek przekrawamy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor. Awokado obieramy i kroimy w plastry.

3

ZAWIJAMY SUSHI SANDWICH

Na środku nori układamy ryż, listek sałaty, kawałek omletu, boczek i awokado. Zwilżamy boki nori i zwijamy, najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Przekrawamy na pół i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2309,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1154,8 kcal

🥑

Tłuszcz

66 g

🌾

Węglowodany

115,6 g

🥬

Błonnik

24,6 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy

Sushi sandwich - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl