tom-car24.com.pl

Wegańskie blondie z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Wegańskie blondie z masłem orzechowym

Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 6 łyżek
masło orzechowe - 120 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 130 g
siemię lniane, mielone - 30 g
mleczko kokosowe - 200 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech pekan - 100 g
płatki owsiane - 55 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 80 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY „JAJKA” Z SIEMIENIA LNIANEGO:
Mielone siemię lniane łączymy w misce z gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by siemię nasiąknęło płynem i zmieniło konsystencję na kleistą.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Płatki owsiane mielimy w blenderze lub rozdrabniaczu na drobną mąkę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Masło orzechowe łączymy w rondelku z syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Dodajemy „jajka” z siemienia lnianego i ponownie mieszamy, podgrzewając masę na małym ogniu.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aż wszystkie się połączą. Dodajemy połowę drobno posiekanych orzechów pekan i ponownie mieszamy ciasto.
5.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Z wierzchu posypujemy drugą połową drobno posiekanych orzechów pekan.
Wegańskie blondie z masłem orzechowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY „JAJKA” Z SIEMIENIA LNIANEGO

Mielone siemię lniane łączymy w misce z gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by siemię nasiąknęło płynem i zmieniło konsystencję na kleistą.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Płatki owsiane mielimy w blenderze lub rozdrabniaczu na drobną mąkę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło orzechowe łączymy w rondelku z syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Dodajemy „jajka” z siemienia lnianego i ponownie mieszamy, podgrzewając masę na małym ogniu.

4

WYRABIAMY CIASTO

Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aż wszystkie się połączą. Dodajemy połowę drobno posiekanych orzechów pekan i ponownie mieszamy ciasto.

5

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Z wierzchu posypujemy drugą połową drobno posiekanych orzechów pekan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2900,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,2 g

🌾

Węglowodany

28,2 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy