tom-car24.com.pl

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami

Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola czerwona z puszki - 400 g
kasza pęczak - 200 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
mozzarella - 250 g
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka czerwona - 9 szt.
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI DANIA:
Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
3.FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI:
Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.
Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI DANIA

Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

3

FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI

Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2800,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

700,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,8 g

🌾

Węglowodany

103,6 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl