Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach • przepis • składniki • przygotowanie
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BOCZNIAKÓW
Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym aż do uzyskania złotego koloru. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószamy pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z SELERA
Zagotowujemy wodę wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodajemy seler, obrany i pokrojony w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy około 15-20 minut, aż seler zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Następnie przekładamy plastry na ręcznik papierowy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Skrapiamy sokiem z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BAKŁAŻANA
Bakłażana kroimy w plastry i mocno obsypujemy solą. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie bakłażana myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i pozostawiamy tak długo, aż utworzy się zawiesina. Pestki dyni mielemy w młynku do kawy i łączymy z przyprawami oraz startym serem. Osuszonego bakłażana doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w zawiesinie z siemienia lnianego i pestkach dyni wymieszanych z serem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż panierka nabierze złotego koloru. Dekorujemy serem grana padano i pokrojonym w paski awokado.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3828 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
638 kcal
Tłuszcz
32,7 g
Węglowodany
63,9 g
Błonnik
27 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!