Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Czarny pieprz kruszymy w moździerzu. Umytą, osuszoną i oczyszczoną pierś indyka kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Tymianek drobno siekamy i posypujemy nim mięso. Polewamy olejem, oprószamy pieprzem. Marynatę wcieramy w mięso z obu stron. Indyka odstawiamy na bok.
KARMELIZUJEMY DYMKĘ Z BURAKAMI
Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku. Buraki i dymkę kroimy na cząstki. Szczypior siekamy.
SMAŻYMY INDYKA NA PATELNI GRILLOWEJ
Indyka kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy 2 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2375 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
395,8 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
6,1 g
Białko
44 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.