tom-car24.com.pl

Whoopies • przepis • składniki • przygotowanie

Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.

Whoopies

Whoopies to nadziewane ciasteczka w stylu amerykańskim. Przyrządź je, korzystając z przepisu na przekąskę z aromatycznym farszem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier brązowy - 40 g
jogurt naturalny - 50 g
masło - 120 g
mąka pszenna - 250 g
mleko - 100 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżki
soda oczyszczona - 2 szczypty
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 225 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 90 g
pomidor suszony - 10 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER SITKO:
blaszkę z papierem pergaminowym rękaw cukierniczy Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) Przygotowanie Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ: sitko.
2.PRZESIANĄ MĄKĘ, PROSZEK:
do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem.
3.NASTĘPNIE MLEKO MIESZAMY:
z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. MIKSUJEMY.
4.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
180°C (góra-dół, bez termoobiegu).
5.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego.
6.NA BLASZCE WYŁOŻONEJ:
papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary.
7.WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO:
piekarnika na 10-14 minut.
8.FARSZ DO MISKI:
dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy.
9.DODAJEMY SEREK (SEREK:
możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną).
10.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
pieprzu i soli.
11.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. FARSZ PRZEKŁADAMY DO:
miski.
12.PLASTERKI SZYNKI KROIMY:
w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy.
13.FARSZEM PRZEKŁADAMY NIECO:
przestygłe whoopies, łączymy.
14.WHOOPIES DEKORUJEMY NIEWIELKĄ:
ilością farszu oraz listkiem bazylii.
Whoopies

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER SITKO

blaszkę z papierem pergaminowym rękaw cukierniczy Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) Przygotowanie Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz brązowy cukier (możemy go rozdrobnić w moździerzu), dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ: sitko.

2

PRZESIANĄ MĄKĘ, PROSZEK

do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem.

3

NASTĘPNIE MLEKO MIESZAMY

z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. MIKSUJEMY.

4

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

180°C (góra-dół, bez termoobiegu).

5

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego.

6

NA BLASZCE WYŁOŻONEJ

papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary.

7

WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO

piekarnika na 10-14 minut.

8

FARSZ DO MISKI

dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy.

9

DODAJEMY SEREK (SEREK

możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną).

10

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

pieprzu i soli.

11

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. FARSZ PRZEKŁADAMY DO

miski.

12

PLASTERKI SZYNKI KROIMY

w mniejszą kostkę, dodajemy do farszu, całość mieszamy.

13

FARSZEM PRZEKŁADAMY NIECO

przestygłe whoopies, łączymy.

14

WHOOPIES DEKORUJEMY NIEWIELKĄ

ilością farszu oraz listkiem bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2531,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,9 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy

Whoopies - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl