Wiśniowy Sad • przepis • składniki • przygotowanie
Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT KAKAOWY JAJA
ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.
MĄKĘ, MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ
i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
GOTOWĄ MASĘ ROZSMAROWUJEMY
równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
WYCINAMY 2 PODŁUŻNE
paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).
WIŚNIE W KISIELU
Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy.
WIŚNIE ODSTAWIAMY.
2 ŁYŻKI MĄCZKI: ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny.
DO KOMPOTU DODAJEMY
skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. MIESZAMY.
GDY KOMPOT SIĘ
zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu).
DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,
dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy.
WIŚNIE W KISIELU
odstawiamy do wystudzenia.
MUS Z CZEKOLADY
mlecznej z nutką kawy Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji.
ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W
15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
DO ŻÓŁTEK Z
cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,
następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką.
FORMĘ DO ROLADY
wykładamy folią spożywczą.
NA DNO FORMY
wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika.
GDY MUS STĘŻEJE,
wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu.
NA WIŚNIE NAKŁADAMY
węższy pasek wycięty z biszkoptu.
NA BISZKOPT WYLEWAMY
drugą warstwę musu z mlecznej czekolady.
NA SAM KONIEC
nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu.
ROLADĘ WKŁADAMY DO
zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.
DO DEKORACJI BIAŁĄ
czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Z PAPIERU DO
pieczenia robimy kornet.
CIASTO WYJMUJEMY Z
foremki, zdejmujemy z niego folię spożywczą, dekorujemy kakao i białą czekoladą wyciśniętą z wcześniej przygotowanego kornetu.
JAK PODAWAĆ CIASTO
podajemy z wiśniami w żelu.
POZOSTAŁĄ ILOŚĆ MUSU
i wiśni w kisielu możemy przełożyć do pucharków i podać jako osobny deser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4375,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
729,2 kcal
Tłuszcz
43,3 g
Węglowodany
73,6 g
Błonnik
15,4 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.