Pizza cztery pory roku • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, oliwę z oliwek, sól i rozpuszczone drożdże zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
KROIMY DODATKI
Passatę pomidorową mocno doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Karczochy odsączamy i kroimy na pół. Oliwki i mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Szynkę kroimy w grube paski.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat roboczy posypany mąką i ponownie krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy do wielkości blachy. Zwijamy luźno na wałek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwijamy i w razie potrzeby dociskamy opuszkami palców do narożników blachy.
UKŁADAMY DODATKI
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem gouda i zaznaczamy 4 ćwiartki. Na jednym kawałku rozkładamy mozzarellę. Drugą ćwiartkę przykrywamy połową krążków cebuli, posypujemy kukurydzą i pieczarkami. Na trzecią kładziemy pozostałe krążki cebuli i krążki oliwek, rozkładamy na nich tuńczyka rozgniecionego widelcem. Na ostatniej ćwiartce układamy szynkę i połówki karczocha.
PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 12 minut, aż będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika na ćwiartkę z mozzarellą kładziemy listki bazylii. Całość kroimy na 4 ćwiartki, a następnie każdą z nich kroimy jeszcze raz na cztery części, aby każdy otrzymał po kawałku pizzy każdego rodzaju.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2416,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
604,1 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
70,8 g
Błonnik
30,2 g
Białko
30,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!