tom-car24.com.pl

Zapiekana zupa cebulowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Zapiekana zupa cebulowa

Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 16 szt.
liść laurowy - 2 szt.
chleb wiejski - 120 g
masło - 45 g
mąka pszenna - 15 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser ementaler - 100 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
włoszczyzna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy.
2.BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ 1,5:
l bulionu warzywnego.
3.PRZYGOTUJ MAŁE, DOŚĆ:
głębokie naczynia żaroodporne i toster.
4.PIEKARNIK ROZGRZANY DO:
temperatury 180°C, z opcją grill.
5.PRZYGOTOWANIE CEBULE KROIMY:
w piórka.
6.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło.
7.NA GORĄCY TŁUSZCZ:
wrzucamy pokrojone cebule.
8.SMAŻYMY NA DOŚĆ:
mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.
9.NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ:
i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty.
10.CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1,5:
l bulionu warzywnego, mieszamy.
11.DODAJEMY 1 LIŚĆ:
laurowy.
12.OD MOMENTU ZAGOTOWANIA:
się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
13.PO ZDJĘCIU GARNKA:
z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.
14.EMENTALER ŚCIERAMY NA:
tarce o grubych oczkach.
15.KROMKI CHLEBA OPIEKAMY:
w tosterze.
16.ZUPĘ ROZLEWAMY DO:
małych naczyń żaroodpornych.
17.NA POWIERZCHNI ZUPY:
kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.
18.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
temperatury 180°C, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.
19.ZUPĘ PODAJEMY, GDY:
ser się rozpuści i zarumieni.
Zapiekana zupa cebulowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy.

2

BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ 1,5

l bulionu warzywnego.

3

PRZYGOTUJ MAŁE, DOŚĆ

głębokie naczynia żaroodporne i toster.

4

PIEKARNIK ROZGRZANY DO

temperatury 180°C, z opcją grill.

5

PRZYGOTOWANIE CEBULE KROIMY

w piórka.

6

W GARNKU ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło.

7

NA GORĄCY TŁUSZCZ

wrzucamy pokrojone cebule.

8

SMAŻYMY NA DOŚĆ

mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.

9

NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ

i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty.

10

CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1,5

l bulionu warzywnego, mieszamy.

11

DODAJEMY 1 LIŚĆ

laurowy.

12

OD MOMENTU ZAGOTOWANIA

się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

13

PO ZDJĘCIU GARNKA

z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.

14

EMENTALER ŚCIERAMY NA

tarce o grubych oczkach.

15

KROMKI CHLEBA OPIEKAMY

w tosterze.

16

ZUPĘ ROZLEWAMY DO

małych naczyń żaroodpornych.

17

NA POWIERZCHNI ZUPY

kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.

18

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

temperatury 180°C, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.

19

ZUPĘ PODAJEMY, GDY

ser się rozpuści i zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2438,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

92,2 g

🥬

Błonnik

20,3 g

💪

Białko

20,3 g

Podobne przepisy