tom-car24.com.pl

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 12 szt.
kiełbasa - 3 szt.
cebula - 1 szt.
ser gouda - 200 g
śmietana 12% - 350 g
jajko - 1 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 2 płaska łyżka
oregano suszone - 0,3 łyżeczki
tymianek suszony - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 1 łyżka
woda - 1,5 l
masło - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i obieramy z łupiny. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją (1,5 łyżki). Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 20 minut, tak jak na sałatkę jarzynową. Po ugotowaniu odlewamy z nich wodę i studzimy je.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ:
Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasy przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplastry.
3.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Pod koniec smażenia doprawiamy wszystko papryką i mieszamy.
4.TRZEMY SER:
Do miski wstawiamy tarkę i ścieramy na niej ser.
5.DODAJEMY INNE SKŁADNIKI:
Do miski z serem dodajemy śmietanę, całe jajo oraz resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy.
6.TNIEMY ZIEMNIAKI:
Wystudzone ziemniaki kroimy na krajalnicy na plastry.
7.SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a potem układamy w nim kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasę, cebulę i znowu powtarzamy całość, a na sam koniec polewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy serem.
8.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę nakrywamy i pieczemy przez 30 minut, a potem lekko podwyższamy temperaturę do 190°C. Po chwili ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut, aż wszystko pięknie się zarumieni.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i obieramy z łupiny. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją (1,5 łyżki). Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 20 minut, tak jak na sałatkę jarzynową. Po ugotowaniu odlewamy z nich wodę i studzimy je.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ

Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasy przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplastry.

3

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Pod koniec smażenia doprawiamy wszystko papryką i mieszamy.

4

TRZEMY SER

Do miski wstawiamy tarkę i ścieramy na niej ser.

5

DODAJEMY INNE SKŁADNIKI

Do miski z serem dodajemy śmietanę, całe jajo oraz resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy.

6

TNIEMY ZIEMNIAKI

Wystudzone ziemniaki kroimy na krajalnicy na plastry.

7

SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a potem układamy w nim kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasę, cebulę i znowu powtarzamy całość, a na sam koniec polewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy serem.

8

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę nakrywamy i pieczemy przez 30 minut, a potem lekko podwyższamy temperaturę do 190°C. Po chwili ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut, aż wszystko pięknie się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3302,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

660,4 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy