Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY CHILLI
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
FASZERUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349 kcal
Tłuszcz
10,9 g
Węglowodany
49,5 g
Błonnik
16,5 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!