tom-car24.com.pl

Warzywna zapiekanka z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Warzywna zapiekanka z serem feta

Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 3 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
cukinia - 3 szt.
marchew - 3 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pesto - 180 g
orzeszki piniowe - 30 g
ser feta - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI:
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.
2.KROIMY WARZYWA:
Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.
3.UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI:
Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.
Warzywna zapiekanka z serem feta

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ZAPIEKANKI

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim tak, by przylegało do jej dna i boków. Nadmiar ciasta odkrawamy wzdłuż brzegu formy. Na dnie rozsmarowujemy pesto. Ser feta kruszymy w dłoniach i rozkładamy równomiernie na warstwie pesto.

2

KROIMY WARZYWA

Bakłażan ze skórką, marchew i cukinię kroimy w cienkie, długie i równe paski za pomocą obieraczki, mandoliny lub nożyka do julienne. W przypadku cukinii i bakłażana do tego celu możemy również użyć noża.

3

UKŁADAMY WARSTWY ZAPIEKANKI

Pierwsze 6 pasków warzyw nakładamy na siebie naprzemiennie i zwijamy w niewielki, ciasny rulon, który następnie układamy na środku formy. Kolejne plastry układamy wokół rulonu, tworząc kolorową spiralę, która ma wypełnić całą powierzchnię formy.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzeszkami pinii lub pokruszonym serem feta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3397,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,5 g

🌾

Węglowodany

41,1 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy