Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
papier pergaminowy folię spożywczą nitkę ręcznik papierowy tłuczek do mięsa rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Marchewka Wyszorowane, ale nieobrane marchewki gotujemy.
NASTĘPNIE UKŁADAMY JE
na pergaminie i dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku (w łupinie), sól, pieprz i kilka kropel oleju rzepakowego.
ZAKRĘCAMY SZCZELNIE PAPIER
i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
PIECZEMY PRZEZ GODZINĘ
w piekarniku nagrzanym do 180°C.
ZRAZY SZYNKĘ MYJEMY,
osuszamy i kroimy tak, by oddzielić jeden mięsień od drugiego.
PODZIELONĄ NA DWIE
części szynkę kroimy w plastry, o grubości ok.
1,5 CM, NA
skos.
KAWAŁKI SZYNKI PRZYKRYWAMY
folią spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienkie plastry.
KAWAŁKI MIĘSA ODWIJAMY
z folii, doprawiamy mielonym białym pieprzem i nadziewamy farszem z kapusty i suszonych pomidorów.
KAŻDY KAWAŁEK DOKŁADNIE
zwijamy, delikatnie okręcamy nitką i związujemy na końcach.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy obtoczone wcześniej w mące zrazy.
SMAŻYMY JE PARTIAMI
aż do uzyskania złotego koloru.
DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA
nalewamy 5 łyżek sosu sojowego, niewielką ilość wody i ok. 4 ŁYŻEK OCTU: winnego oraz niewielką ilość soku z kiszonej kapusty.
DO GARNKA PRZEKŁADAMY
przesmażone zrazy, układamy je ściśle w naczyniu.
DO TEGO DOKŁADAMY
3 rozgniecione ząbki czosnku z łupiną, goździki i 4 liście laurowe.
NACZYNIE PODGRZEWAMY PRZEZ
kilkanaście minut na małym ogniu do zagotowania, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 40-60 minut.
FARSZ KISZONĄ KAPUSTĘ
odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do tego dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz część posiekanej natki pietruszki, świeżo mielony biały pieprz, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
SOS W GARNKU
podgrzewamy 3-4 łyżki miodu, dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 liść laurowy, dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, 2-3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę sosu sojowego, pomidory pelati pokrojone w drobną kostkę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy ok. 25 MINUT, DOLEWAJĄC: niewielką ilość wody.
SOS POZOSTAŁY Z
duszenia zrazów przelewamy do zagotowanego sosu z pomidorów, zagotowujemy.
NA KOŃCU DODAJEMY
łyżeczke musztardy Dijon do smaku oraz kilka kropel octu, mieszamy.
KAPUSTA 2 POSIEKANE
drobno cebule szklimy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli.
NASTĘPNIE NA PATELNI
umieszczamy surową, kiszoną kapustę (pozostałą część) z niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów i pieprzu.
CHWILE PODDUSZAMY, PO
czym dodajemy startą skórkę z cytryny, do tego miód (ok. 2 ŁYŻEK) I: sok z 1/2 cytryny oraz szczyptę pieprzu.
NA SAMYM KOŃCU
dodajemy pozostałą natkę pietruszki, mieszamy.
GDY WYJMIEMY ZRAZY
z piekarnika, wykładamy je na talerz i usuwamy z nich nitki.
ZRAZY UMIESZCZAMY NA
kapuście, ozdabiamy liśćmi laurowymi i pokrojoną, upieczoną marchewką.
NA KONIEC DELIKATNIE
polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3247,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
811,9 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
14,2 g
Białko
62,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Makaron z boczkiem i brukselką
Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.