tom-car24.com.pl

Zupa pieczarkowa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
porcja rosołowa - 1 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 3 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny -
makaron fusilli - 120 g
pieczarka - 400 g
cebula - 2 szt.
natka pietruszki - 0,3 pęczka
śmietana 18% - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
olej - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler myjemy, a potem obieramy. Seler i pietruszkę przekrajamy na ćwiartki. Marchewkę zostawiamy w całości.
2.PRZYGOTOWUJEMY PORCJĘ ROSOŁOWĄ:
Porcję rosołową myjemy i osuszamy.
3.WRZUCAMY DO GARNKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do garnka wkładamy porcję rosołową oraz wszystkie warzywa i zalewamy wodą.
4.GOTUJEMY BULION:
Garnek ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum.
5.DOPRAWIAMY WYWAR:
Do wywaru wsypujemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy bulion przez kolejne 1,5 godziny. W międzyczasie wyławiamy z niego szumowiny łyżką cedzakową.
6.WYŁAWIAMY SKŁADNIKI:
Z bulionu wyławiamy porcję rosołową, wszystkie warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Porcję rosołową obieramy i dzielimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso oraz marchew dodajemy do bulionu, a z reszty możemy przygotować warzywne kotleciki lub pasztet.
7.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ:
Pieczarki myjemy i osuszamy na durszlaku. Odcinamy od nich końcówkę nóżki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
8.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy na nim cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy i dusimy przez 8 minut.
9.DODAJEMY PIECZARKI I CEBULĘ DO BULIONU:
Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut.
10.WRZUCAMY MAKARON DO GOTUJĄCEGO SIĘ BULIONU:
W międzyczasie wrzucamy makaron do zupy i gotujemy do miękkości.
11.ZABIELAMY ZUPĘ:
Do kubka wlewamy 3-4 łyżki zupy, a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy do garnka z bulionem. Podgrzewamy przez 2 minut, nie pozwalając, aby zupa się zagotowała i zdejmujemy garnek z kuchenki.
12.PODAJEMY ZUPĘ:
Pietruszkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę i posypujemy pietruszką. Pyszna zupa jest gotowa!
Zupa pieczarkowa z makaronem

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewkę, pietruszkę oraz seler myjemy, a potem obieramy. Seler i pietruszkę przekrajamy na ćwiartki. Marchewkę zostawiamy w całości.

2

PRZYGOTOWUJEMY PORCJĘ ROSOŁOWĄ

Porcję rosołową myjemy i osuszamy.

3

WRZUCAMY DO GARNKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do garnka wkładamy porcję rosołową oraz wszystkie warzywa i zalewamy wodą.

4

GOTUJEMY BULION

Garnek ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum.

5

DOPRAWIAMY WYWAR

Do wywaru wsypujemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy bulion przez kolejne 1,5 godziny. W międzyczasie wyławiamy z niego szumowiny łyżką cedzakową.

6

WYŁAWIAMY SKŁADNIKI

Z bulionu wyławiamy porcję rosołową, wszystkie warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Porcję rosołową obieramy i dzielimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso oraz marchew dodajemy do bulionu, a z reszty możemy przygotować warzywne kotleciki lub pasztet.

7

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI I CEBULĘ

Pieczarki myjemy i osuszamy na durszlaku. Odcinamy od nich końcówkę nóżki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

8

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy na nim cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy i dusimy przez 8 minut.

9

DODAJEMY PIECZARKI I CEBULĘ DO BULIONU

Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut.

10

WRZUCAMY MAKARON DO GOTUJĄCEGO SIĘ BULIONU

W międzyczasie wrzucamy makaron do zupy i gotujemy do miękkości.

11

ZABIELAMY ZUPĘ

Do kubka wlewamy 3-4 łyżki zupy, a następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy do garnka z bulionem. Podgrzewamy przez 2 minut, nie pozwalając, aby zupa się zagotowała i zdejmujemy garnek z kuchenki.

12

PODAJEMY ZUPĘ

Pietruszkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Do misek rozlewamy zupę i posypujemy pietruszką. Pyszna zupa jest gotowa!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1676,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy

Zupa pieczarkowa z makaronem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl