tom-car24.com.pl

Śląskie pieczonki z kociołka • przepis • składniki • przygotowanie

Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Śląskie pieczonki z kociołka

Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
boczek wędzony - 500 g
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 łyżeczka
kefir - 400 g
kiełbasa wiejska - 250 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
smalec - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 3 łyżki
woda - 500 ml
ziemniak - 1 kg
kapusta kwaszona - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK:
Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.
2.UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI:
Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.
3.DUSIMY PIECZONKI:
Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.
4.PODAJEMY PIECZONKI:
Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.
Śląskie pieczonki z kociołka

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK

Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.

2

UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI

Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.

3

DUSIMY PIECZONKI

Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.

4

PODAJEMY PIECZONKI

Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3776,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,1 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

17,3 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy