tom-car24.com.pl

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi

Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 250 g
kumin - 0,5 łyżeczki
świeży koperek - 25 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
ciecierzyca konserwowa - 240 g
pomidory krojone z puszki - 1200 g
ryż długoziarnisty - 125 g
mięso mielone jagnięce - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mieszanka przypraw arabskich - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ Z RYŻEM:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy z przyprawą arabską na gorącej oliwie przez 1 minutę. Dodajemy ryż, dusimy razem przez kolejną 1 minutę. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i lekko rozdrabniamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5-8 minut, doprawiamy do smaku.
2.PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI:
Cebulę i czosnek na klopsiki z mięsa mielonego obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym i przyprawami – formujemy małe kulki. Smażymy na gorącej oliwie ze wszystkich stron na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będą złociste. Osączamy na papierze kuchennym.
3.PRZYGOTOWUJEMY JOGURT ZIOŁOWY:
Zioła myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy z ziołami. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą.
Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ Z RYŻEM

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy z przyprawą arabską na gorącej oliwie przez 1 minutę. Dodajemy ryż, dusimy razem przez kolejną 1 minutę. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i lekko rozdrabniamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5-8 minut, doprawiamy do smaku.

2

PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Cebulę i czosnek na klopsiki z mięsa mielonego obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym i przyprawami – formujemy małe kulki. Smażymy na gorącej oliwie ze wszystkich stron na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będą złociste. Osączamy na papierze kuchennym.

3

PRZYGOTOWUJEMY JOGURT ZIOŁOWY

Zioła myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy z ziołami. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2998,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy