tom-car24.com.pl

Zupa szpinakowa z fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Zupa szpinakowa z fetą

Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
bulion warzywny - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
mąka pszenna - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 600 g
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BIAŁĄ CZĘŚĆ:
dymki oraz czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie z oliwek aż do zeszklenia.
2.POSYPUJEMY MĄKĄ I:
krótko podsmażamy.
3.ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM:
i doprowadzamy do wrzenia.
4.DODAJEMY MROŻONY SZPINAK:
i gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut do momentu, aż szpinak się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu.
5.SZCZYPIOR DYMKI KROIMY:
bardzo drobno.
6.FETĘ KRUSZYMY I:
mieszamy ze szczypiorkiem.
7.ZUPĘ DOPRAWIAMY ŚMIETANĄ:
i lekko miksujemy.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i gałką muszkatołową do smaku.
9.PODAJĄC, POSYPUJEMY ZUPĘ:
kawałkami fety zmieszanej ze szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.
Zupa szpinakowa z fetą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BIAŁĄ CZĘŚĆ

dymki oraz czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie z oliwek aż do zeszklenia.

2

POSYPUJEMY MĄKĄ I

krótko podsmażamy.

3

ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM

i doprowadzamy do wrzenia.

4

DODAJEMY MROŻONY SZPINAK

i gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut do momentu, aż szpinak się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu.

5

SZCZYPIOR DYMKI KROIMY

bardzo drobno.

6

FETĘ KRUSZYMY I

mieszamy ze szczypiorkiem.

7

ZUPĘ DOPRAWIAMY ŚMIETANĄ

i lekko miksujemy.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i gałką muszkatołową do smaku.

9

PODAJĄC, POSYPUJEMY ZUPĘ

kawałkami fety zmieszanej ze szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

874 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

8,8 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy