tom-car24.com.pl

Panna cotta z liczi • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Panna cotta z liczi

Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 50 ml
żelatyna - 2 łyżki
mleko 3,2% - 220 ml
śmietanka 30% - 200 ml
cukier waniliowy - 2 łyżki
owoce liczi - 150 g
przecier z mango - 100 ml
cukier puder -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
Wodę podgrzewamy i przelewamy po miski. Następnie wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.
2.PODGRZEWAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI PANNA COTTY:
Do garnka dodajemy mleko, śmietankę i cukier. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do ciepłego płynu dodajemy żelatynę i podgrzewamy jeszcze chwilę, uważając, aby płyn się nie zagotował. Kiedy składniki się połączą garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.CHŁODZIMY DESERY:
Na dno każdej miseczki wykładamy po kilka owoców liczi (owoce z puszki marki Vitasia możemy dodać bezpośrednio, świeże należy najpierw obrać) i zalewamy je przestudzoną mleczno-śmietankową masą. Tak przygotowane deserki chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny.
4.PODAJEMY DESERY:
Schłodzone desery delikatnie wyjmujemy z misek (możemy sobie pomóc palnikiem gazowym), polewamy je przecierem z mango i oprószamy cukrem pudrem.
Panna cotta z liczi

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Wodę podgrzewamy i przelewamy po miski. Następnie wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.

2

PODGRZEWAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI PANNA COTTY

Do garnka dodajemy mleko, śmietankę i cukier. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do ciepłego płynu dodajemy żelatynę i podgrzewamy jeszcze chwilę, uważając, aby płyn się nie zagotował. Kiedy składniki się połączą garnek zdejmujemy z ognia i studzimy.

3

CHŁODZIMY DESERY

Na dno każdej miseczki wykładamy po kilka owoców liczi (owoce z puszki marki Vitasia możemy dodać bezpośrednio, świeże należy najpierw obrać) i zalewamy je przestudzoną mleczno-śmietankową masą. Tak przygotowane deserki chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny.

4

PODAJEMY DESERY

Schłodzone desery delikatnie wyjmujemy z misek (możemy sobie pomóc palnikiem gazowym), polewamy je przecierem z mango i oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

339,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

169,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

12,6 g

Podobne przepisy

Panna cotta z liczi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl