Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY NACINAMY NA
krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
NASTĘPNIE ODCEDZAMY I
przelewamy zimną wodą.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki i kroimy w grubą kostkę.
CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY
na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia.
DODAJEMY POMIDORY, DUSIMY
przez 3 minuty.
DOLEWAMY BULION
warzywny.
DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,
sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy.
GOTUJEMY PRZEZ 10
minut pod przykryciem.
KOPER WŁOSKI OCZYSZCZAMY,
liście kopru odkładamy na bok.
TWARDE ŁODYGI USUWAMY,
głąby kroimy w cienkie paski.
DODAJEMY DO ZUPY
i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.
KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO
smarujemy masłem, lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
CZOSNEK OBIERAMY I
przeciskamy przez praskę.
LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY
i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru.
SER FETA KRUSZYMY
na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem.
ZUPĘ DOPRAWIAMY I
posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1126,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
281,7 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!