tom-car24.com.pl

2 sposoby na batony po treningu • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!

2 sposoby na batony po treningu

Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
żurawina suszona - 40 g
morele suszone - 45 g
nasiona chia - 2 łyżki
ciecierzyca konserwowa - 240 g
mleczko kokosowe - 160 g
czekolada mleczna - 50 g
płatki owsiane - 165 g
syrop klonowy - 160 g
olej kokosowy - 1 łyżka
masło orzechowe - 120 g
ekspandowana kasza jaglana - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATONY BEZ PIECZENIA:
Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony   możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
2.PRZYGOTOWUJEMY BATONY PIECZONE:
Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
2 sposoby na batony po treningu

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATONY BEZ PIECZENIA

Masło orzechowe i syrop klonowy podgrzewamy w małym garnku. Do miski wsypujemy płatki owsiane i kaszę jaglaną. Dolewamy masę z masła orzechowego i syropu klonowego. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy zwilżonymi dłońmi. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym. Polewamy wystudzone batony. Tak przygotowane batony   możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

2

PRZYGOTOWUJEMY BATONY PIECZONE

Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do misy blendera razem z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy morele, płatki owsiane i nasiona chia. Ponownie miksujemy. Dodajemy żurawiny i mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2478 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

55,8 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

2 sposoby na batony po treningu - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl