tom-car24.com.pl

Rumsztyk • przepis • składniki • przygotowanie

Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Rumsztyk

Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

udziec wołowy - 500 g
cebula - 3 szt.
woda - 70 ml
smalec - 5 łyżek
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu chwilę odstać, a potem starannie siekamy je na drobne kawałki.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY I WODĘ:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy wodę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i formujemy z nich spłaszczone kotlety.
3.SMAŻYMY RUMSZTYKI:
Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie smażymy kolejno każdego kotleta z obu stron. Gdy kotlet jest rumiany, przekładamy go na talerz.
4.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Smażymy na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli, a potem nabierze lekko złocistej barwy.
5.DODAJEMY RUMSZTYKI NA PATELNIĘ:
Dodajemy wszystkie rumsztyki na patelnię i podlewamy 70 ml ciepłej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy przez 5 minut.
6.PODAJEMY RUMSZTYK:
Rumsztyk podajemy na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.
Rumsztyk

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu chwilę odstać, a potem starannie siekamy je na drobne kawałki.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY I WODĘ

Mięso wkładamy do miski, dodajemy wodę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i formujemy z nich spłaszczone kotlety.

3

SMAŻYMY RUMSZTYKI

Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie smażymy kolejno każdego kotleta z obu stron. Gdy kotlet jest rumiany, przekładamy go na talerz.

4

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Smażymy na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli, a potem nabierze lekko złocistej barwy.

5

DODAJEMY RUMSZTYKI NA PATELNIĘ

Dodajemy wszystkie rumsztyki na patelnię i podlewamy 70 ml ciepłej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy przez 5 minut.

6

PODAJEMY RUMSZTYK

Rumsztyk podajemy na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1144,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

228,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

8,5 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

22 g

Podobne przepisy