tom-car24.com.pl

Ajwar • przepis • składniki • przygotowanie

Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Ajwar

Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 26
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 4 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
orzech włoski - 70 g
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
chili płatki - 1 łyżeczka
harissa - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Bakłażan kroimy w plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku w łupinach miażdżymy i również dodajemy na blachę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30-45 minut.
2.BLENDUJEMY SKŁADNIKI AJWARU:
Paprykę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą. Po 2 minutach skórka powinna łatwo odchodzić od papryki podczas obierania. Czosnek obieramy z łupinek. Bakłażan siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i orzechy. Całość blendujemy, aż uzyskamy pastę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw i orzechów. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Ajwar

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 26

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Bakłażan kroimy w plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku w łupinach miażdżymy i również dodajemy na blachę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy 30-45 minut.

2

BLENDUJEMY SKŁADNIKI AJWARU

Paprykę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą. Po 2 minutach skórka powinna łatwo odchodzić od papryki podczas obierania. Czosnek obieramy z łupinek. Bakłażan siekamy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i orzechy. Całość blendujemy, aż uzyskamy pastę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw i orzechów. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

957,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

36,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1,8 g

🌾

Węglowodany

4,3 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy

Ajwar - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl