tom-car24.com.pl

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach

Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

świeży koperek - 5 g
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cukinia - 200 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
seler naciowy - 200 g
cytryna - 1 szt.
wino białe - 50 ml
imbir świeży - 1 łyżeczka
masło - 50 g
miód - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 400 g
śmietana 30% - 60 ml
sól - 1 szczypta
kolendra ziarna - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SZNUREK LUB:
wykałaczki blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przgotuj wcześniej Odpowiednią ilość masła potrzebną do przygotowania marynat z ziół wyjmij z lodówki, aby zmiękła.
2.MASŁO POTRZEBNE DO:
przygotowania sos dobrze schłódź, aby było twarde.
3.MARYNATA Z CYTRYNĄ:
2 cytryny (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy.
4.PRZEWRACAMY CYTRYNY NA:
patelni i dodajemy 2 pokrojone w półplastry cebule.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
6.DUSIMY TAK PRZEZ:
mniej więcej 2 minuty. TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĘ: studzimy.
7.MARYNATA Z ZIÓŁ:
2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z posiekanym koprem (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). MIĘKKIE MASŁO: (ok.
8.30 -40 G):
rozcieramy z ziołami.
9.OSKROBANE I WYPATROSZONE:
pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.
10.OD ŚRODKA (OD:
dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli.
11.RYBY ZWIĄZUJEMY POMIĘDZY:
kieszonkami wyciętymi w poprzek, delikatnie.
12.W KIESZONKI WYCIĘTE:
w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.
13.NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ:
pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ML), UKŁADAMY: pstrągi, wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 15-20 minut.
14.WARZYWA 1 ZĄBEK:
czosnku kroimy w plastry.
15.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wlewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ML), WRZUCAMY: 1 pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek, chwilkę smażymy, mieszamy.
16.DODAJEMY CUKINIĘ ,:
którą kroimy najpierw w słupki, a następnie w plastry i seler naciowy pokrojony w plastry, mieszamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM: i solą. WARZYWA PRZEKŁADAMY DO: miski.
17.SOS POMIDORY PELATI:
wraz z sokiem wlewamy na patelnię, redukujemy mniej więcej o 1/4. 1 MAŁĄ ŁYŻECZKĘ: obranego i posiekanego imbiru dodajemy do pomidorów, następnie dodajemy 1 dużą łyżkę miodu. MIESZAMY.
18.DODAJEMY OK.:
50 G ZMROŻONEGO: masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. MIESZAMY PRZEZ CAŁY: czas.
19.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
jeszcze chwilę gotujemy.
20.ROZTARTE W MOŹDZIERZU:
ziarna kolendry dodajemy do pomidorów.
21.NASTĘPNIE DODAJEMY SŁODKĄ:
śmietankę 30%. MIESZAMY.
22.SOS NA PATELNI:
doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny (do smaku) i niewielką ilością białego wina.
23.NA PATELNIĘ Z:
sosem dodajemy cukinię i seler naciowy. MIESZAMY.
24.
DELIKATNIE PODGRZEWAMY.
25.JAK PODAWAĆ PSTRĄGI:
wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu.
26.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
małej miseczki i ustawiamy na talerzu.
27.WARZYWA I SOS:
dekorujemy koperkiem.
Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SZNUREK LUB

wykałaczki blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przgotuj wcześniej Odpowiednią ilość masła potrzebną do przygotowania marynat z ziół wyjmij z lodówki, aby zmiękła.

2

MASŁO POTRZEBNE DO

przygotowania sos dobrze schłódź, aby było twarde.

3

MARYNATA Z CYTRYNĄ

2 cytryny (razem ze skórkami) kroimy w cząstki, kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy.

4

PRZEWRACAMY CYTRYNY NA

patelni i dodajemy 2 pokrojone w półplastry cebule.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.

6

DUSIMY TAK PRZEZ

mniej więcej 2 minuty. TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĘ: studzimy.

7

MARYNATA Z ZIÓŁ

2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z posiekanym koprem (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). MIĘKKIE MASŁO: (ok.

8

30 -40 G)

rozcieramy z ziołami.

9

OSKROBANE I WYPATROSZONE

pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.

10

OD ŚRODKA (OD

dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli.

11

RYBY ZWIĄZUJEMY POMIĘDZY

kieszonkami wyciętymi w poprzek, delikatnie.

12

W KIESZONKI WYCIĘTE

w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół.

13

NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ

pergaminem nalewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość, ok. 30 ML), UKŁADAMY: pstrągi, wkładamy do piekarnika na 180-190°C i pieczemy je mniej więcej 15-20 minut.

14

WARZYWA 1 ZĄBEK

czosnku kroimy w plastry.

15

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wlewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ML), WRZUCAMY: 1 pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojony w plastry czosnek, chwilkę smażymy, mieszamy.

16

DODAJEMY CUKINIĘ ,

którą kroimy najpierw w słupki, a następnie w plastry i seler naciowy pokrojony w plastry, mieszamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM: i solą. WARZYWA PRZEKŁADAMY DO: miski.

17

SOS POMIDORY PELATI

wraz z sokiem wlewamy na patelnię, redukujemy mniej więcej o 1/4. 1 MAŁĄ ŁYŻECZKĘ: obranego i posiekanego imbiru dodajemy do pomidorów, następnie dodajemy 1 dużą łyżkę miodu. MIESZAMY.

18

DODAJEMY OK.

50 G ZMROŻONEGO: masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. MIESZAMY PRZEZ CAŁY: czas.

19

DOPRAWIAMY SOLĄ I

jeszcze chwilę gotujemy.

20

ROZTARTE W MOŹDZIERZU

ziarna kolendry dodajemy do pomidorów.

21

NASTĘPNIE DODAJEMY SŁODKĄ

śmietankę 30%. MIESZAMY.

22

SOS NA PATELNI

doprawiamy niewielką ilością soku z cytryny (do smaku) i niewielką ilością białego wina.

23

NA PATELNIĘ Z

sosem dodajemy cukinię i seler naciowy. MIESZAMY.

24

DELIKATNIE PODGRZEWAMY.

25

JAK PODAWAĆ PSTRĄGI

wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu.

26

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

małej miseczki i ustawiamy na talerzu.

27

WARZYWA I SOS

dekorujemy koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3300,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

825,1 kcal

🥑

Tłuszcz

51,8 g

🌾

Węglowodany

37,1 g

🥬

Błonnik

58,7 g

💪

Białko

58,7 g

Podobne przepisy

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl