tom-car24.com.pl

Babka adwokatowa • przepis • składniki • przygotowanie

Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Babka adwokatowa

Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
cukier drobny - 250 g
likier adwokat - 200 ml
jajko - 6 szt.
proszek do pieczenia - 5 g
soda oczyszczona - 1,5 g
cytryna - 1 szt.
sól - 1,5 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASŁO Z CUKREM:
W dużej misce ubij mikserem na średnich obrotach masło z cukrem na puszystą i jednolitą masę.
2.DODAJEMY JAJKA:
Gdy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zacznij dodawać do niej po jednym jajku, starannie mieszając po każdym dodaniu. Do mieszania użyj miksera na niskich obrotach.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
: Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do małej miski, a potem dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Gdy masa będzie jednolita, zacznij dodawać adwokat. Dodaj również waniliowy i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny wprost do masy jajecznej. Starannie wymieszaj, by uzyskać gładkie ciasto.
5.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Natłuść formę masłem, a następnie podsyp mąką.
6.PIECZEMY BABKĘ:
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
7.STUDZIMY BABKĘ:
Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij babkę z formy, podważając ją z brzegów cienkim nożem.
8.DEKORUJEMY BABKĘ (OPCJONALNIE):
Przed podaniem, posyp babkę adwokatową przesianym przez sito cukrem pudrem. Możesz także oblać ją cytrusowym lukrem lub czekoladową polewą, a na sam koniec posypać jadalnymi kwiatami lub otartą skórką cytrusową. Sam zdecyduj, która opcja pasuje Ci najbardziej!
Babka adwokatowa

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASŁO Z CUKREM

W dużej misce ubij mikserem na średnich obrotach masło z cukrem na puszystą i jednolitą masę.

2

DODAJEMY JAJKA

Gdy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zacznij dodawać do niej po jednym jajku, starannie mieszając po każdym dodaniu. Do mieszania użyj miksera na niskich obrotach.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

: Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do małej miski, a potem dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy masa będzie jednolita, zacznij dodawać adwokat. Dodaj również waniliowy i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny wprost do masy jajecznej. Starannie wymieszaj, by uzyskać gładkie ciasto.

5

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Natłuść formę masłem, a następnie podsyp mąką.

6

PIECZEMY BABKĘ

Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.

7

STUDZIMY BABKĘ

Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij babkę z formy, podważając ją z brzegów cienkim nożem.

8

DEKORUJEMY BABKĘ (OPCJONALNIE)

Przed podaniem, posyp babkę adwokatową przesianym przez sito cukrem pudrem. Możesz także oblać ją cytrusowym lukrem lub czekoladową polewą, a na sam koniec posypać jadalnymi kwiatami lub otartą skórką cytrusową. Sam zdecyduj, która opcja pasuje Ci najbardziej!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5017,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

557,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

62 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy