Babka adwokatowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
W dużej misce ubij mikserem na średnich obrotach masło z cukrem na puszystą i jednolitą masę.
DODAJEMY JAJKA
Gdy masa osiągnie pożądaną konsystencję, zacznij dodawać do niej po jednym jajku, starannie mieszając po każdym dodaniu. Do mieszania użyj miksera na niskich obrotach.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
: Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do małej miski, a potem dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy masa będzie jednolita, zacznij dodawać adwokat. Dodaj również waniliowy i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny wprost do masy jajecznej. Starannie wymieszaj, by uzyskać gładkie ciasto.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Natłuść formę masłem, a następnie podsyp mąką.
PIECZEMY BABKĘ
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
STUDZIMY BABKĘ
Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij babkę z formy, podważając ją z brzegów cienkim nożem.
DEKORUJEMY BABKĘ (OPCJONALNIE)
Przed podaniem, posyp babkę adwokatową przesianym przez sito cukrem pudrem. Możesz także oblać ją cytrusowym lukrem lub czekoladową polewą, a na sam koniec posypać jadalnymi kwiatami lub otartą skórką cytrusową. Sam zdecyduj, która opcja pasuje Ci najbardziej!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5017,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
557,5 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
62 g
Błonnik
0,4 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.