tom-car24.com.pl

Babka cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 1 garść
cukier puder - 100 g
cytryna - 0,5 szt.
mięta świeża - 1 garść
cukier - 220 g
jajko - 4 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka cytryny tarta - 4 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
masło - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI:
Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.
3.DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY:
Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ:
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Babka cytrynowa

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI

Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.

3

DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.

4

PIECZEMY BABKĘ

Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4474,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

559,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

75,6 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy