tom-car24.com.pl

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa

Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
jajko - 6 szt.
kakao - 10 g
masło - 260 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia - 6 g
wódka - 15 ml
budyń waniliowy - 120 g
wiśnie kandyzowane - 50 g
mąka pszenna - 200 g
polewa waniliowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASŁO, CUKIER:
i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę.
2.STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,:
budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.DOKŁADNIE ŁĄCZYMY:
składniki.
4.POD KONIEC MIESZANIA:
dodajemy wódkę.
5.MASĘ DZIELIMY NA:
3 części.
6.DO JEDNEJ Z:
części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
7.FORMĘ DO BABKI:
gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
8.DO FORMY KOLEJNO:
przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.
9.FORMĘ ZAMYKAMY I:
wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy).
10.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu około 90 minut.
11.BABKĘ WYJMUJEMY Z:
formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
12.JAK PODAWAĆ POLEWAMY:
polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASŁO, CUKIER

i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę.

2

STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,

budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3

DOKŁADNIE ŁĄCZYMY

składniki.

4

POD KONIEC MIESZANIA

dodajemy wódkę.

5

MASĘ DZIELIMY NA

3 części.

6

DO JEDNEJ Z

części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

7

FORMĘ DO BABKI

gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

8

DO FORMY KOLEJNO

przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.

9

FORMĘ ZAMYKAMY I

wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy).

10

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu około 90 minut.

11

BABKĘ WYJMUJEMY Z

formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.

12

JAK PODAWAĆ POLEWAMY

polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4735,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

526,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

60,3 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy