tom-car24.com.pl

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym

Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
brokuł - 1 szt.
mleko 3,2% - 500 ml
ziemniak - 6 szt.
cytryna - 0,5 szt.
rukola - 50 g
woda - 2 łyżki
łosoś filet, bez skóry - 3 szt.
mak - 50 g
natka pietruszki - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PURÉE ODCINAMY RÓŻYCZKI:
z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki).
2.WRZUCAMY JE DO:
gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć.
3.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę.
4.POKROJONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY:
do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody.
5.GOTUJEMY ZIEMNIAKI POD:
przykryciem do miękkości.
6.UGOTOWANE BROKUŁY WYCIĄGAMY:
za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. ODCEDZAMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI: z mleka.
7.DODAJEMY JE DO:
zahartowanych wcześniej brokułów.
8.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą miksera na gładką masę.
9.ZMIKSOWANE PURÉE PRZELEWAMY:
do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając.
10.DO PURÉE DODAJEMY:
szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. MIESZAMY.
11.SOS SZMARAGDOWY DO:
miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli , sok z 1/2 cytryny , 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody.
12.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
13.
PONOWNIE MIKSUJEMY.
14.ŁOSOŚ MAK PRZESYPUJEMY:
do płaskiego naczynia.
15.PŁATY ŁOSOSIA MYJEMY:
i osuszamy, następnie odcinamy skórę.
16.KAŻDY KAWAŁEK ŁOSOSIA:
kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
17.KAWAŁKI ŁOSOSIA OBTACZAMY:
w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).
18.JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA:
dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.
19.JAK PODAWAĆ SOS:
szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree.
20.DEKORUJEMY LISTKAMI:
pietruszki.
21.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PURÉE ODCINAMY RÓŻYCZKI

z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki).

2

WRZUCAMY JE DO

gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć.

3

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę.

4

POKROJONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY

do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody.

5

GOTUJEMY ZIEMNIAKI POD

przykryciem do miękkości.

6

UGOTOWANE BROKUŁY WYCIĄGAMY

za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. ODCEDZAMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI: z mleka.

7

DODAJEMY JE DO

zahartowanych wcześniej brokułów.

8

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą miksera na gładką masę.

9

ZMIKSOWANE PURÉE PRZELEWAMY

do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając.

10

DO PURÉE DODAJEMY

szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. MIESZAMY.

11

SOS SZMARAGDOWY DO

miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli , sok z 1/2 cytryny , 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody.

12

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

13

PONOWNIE MIKSUJEMY.

14

ŁOSOŚ MAK PRZESYPUJEMY

do płaskiego naczynia.

15

PŁATY ŁOSOSIA MYJEMY

i osuszamy, następnie odcinamy skórę.

16

KAŻDY KAWAŁEK ŁOSOSIA

kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

17

KAWAŁKI ŁOSOSIA OBTACZAMY

w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).

18

JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA

dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.

19

JAK PODAWAĆ SOS

szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree.

20

DEKORUJEMY LISTKAMI

pietruszki.

21

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2645,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

661,3 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

42,9 g

💪

Białko

42,9 g

Podobne przepisy

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl