tom-car24.com.pl

Bagietka z francuskim serem i wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Bagietka z francuskim serem i wołowiną

Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

natka pietruszki - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
polędwica wołowa - 200 g
cebula - 1 szt.
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
ser crémeux de Normandie - 100 g
bagietka - 0,5 szt.
oliwa z oliwek -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PIETRUSZKI:
Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na sos.
2.SMAŻYMY POLĘDWICĘ:
Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane mięso bardzo krótko obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
3.KARMELIZUJEMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie na patelnię dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy całość, aż składniki się zredukują.
4.PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ:
Ser kroimy w dość cienkie plastry. Bagietkę smarujemy oliwą i podsmażamy na suchej patelni, aby była delikatnie zarumieniona. Gotowe pieczywo smarujemy pesto i układamy na nim na przemian plastry wołowiny i sera. Całość okraszamy skarmelizowaną cebulką.
5.PODPIEKAMY BAGIETKĘ:
Gotową bagietkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty w piekarniku z włączoną funkcją grillowania od góry w temperaturze 200°C.
Bagietka z francuskim serem i wołowiną

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PIETRUSZKI

Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na sos.

2

SMAŻYMY POLĘDWICĘ

Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane mięso bardzo krótko obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.

3

KARMELIZUJEMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie na patelnię dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy całość, aż składniki się zredukują.

4

PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ

Ser kroimy w dość cienkie plastry. Bagietkę smarujemy oliwą i podsmażamy na suchej patelni, aby była delikatnie zarumieniona. Gotowe pieczywo smarujemy pesto i układamy na nim na przemian plastry wołowiny i sera. Całość okraszamy skarmelizowaną cebulką.

5

PODPIEKAMY BAGIETKĘ

Gotową bagietkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty w piekarniku z włączoną funkcją grillowania od góry w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

992,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

496 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

35,4 g

Podobne przepisy

Bagietka z francuskim serem i wołowiną - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl