tom-car24.com.pl

Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.

Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości

Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 500 g
cukier - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
bagietka - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
jajko - 2 szt.
jogurt grecki - 3 łyżki
majonez - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
salami orzechowe - 125 g
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
konfitura figowa - 100 g
kiełbasa salami - 75 g
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
rzodkiewka - 5 szt.
sałata masłowa - 50 g
ser munster - 300 g
Tomme de Montagne - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.
2.ZAPIEKAMY BAGIETKI:
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ:
Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI:
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.
Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.

2

ZAPIEKAMY BAGIETKI

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ

Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI

Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5089,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

5089,2 kcal

🥑

Tłuszcz

314,1 g

🌾

Węglowodany

334,1 g

🥬

Błonnik

236,5 g

💪

Białko

236,5 g

Podobne przepisy