tom-car24.com.pl

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka

Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 400 g
majonez - 60 g
ogórek - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidor suszony - 50 g
sałata lodowa - 160 g
sól - 1 szczypta
bagietka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIERŚ KURCZAKA:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej przez ok. 6-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ocieramy skórkę z ¼ wyszorowanej i sparzonej cytryny. Czosnkiem i skórką z cytryny doprawiamy filety krótko przed końcem smażenia. Studzimy i kroimy ukośnie w plastry.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ogórka obieramy. Wraz z pomidorem kroimy w plasterki. Suszone pomidory osączamy i kroimy na pół. Sałatę myjemy i osuszamy.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i smarujemy majonezem. Pomidora, ogórka, suszone pomidory i filety z kurczaka układamy na dolnej części bagietki. Obkładamy liśćmi sałaty i przykrywamy górną częścią bagietki, delikatnie przyciskamy i kroimy na 4 kawałki. Owijamy w serwetki lub folię aluminiową.
Bagietka z pieczoną piersią kurczaka

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIERŚ KURCZAKA

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej przez ok. 6-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ocieramy skórkę z ¼ wyszorowanej i sparzonej cytryny. Czosnkiem i skórką z cytryny doprawiamy filety krótko przed końcem smażenia. Studzimy i kroimy ukośnie w plastry.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ogórka obieramy. Wraz z pomidorem kroimy w plasterki. Suszone pomidory osączamy i kroimy na pół. Sałatę myjemy i osuszamy.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i smarujemy majonezem. Pomidora, ogórka, suszone pomidory i filety z kurczaka układamy na dolnej części bagietki. Obkładamy liśćmi sałaty i przykrywamy górną częścią bagietki, delikatnie przyciskamy i kroimy na 4 kawałki. Owijamy w serwetki lub folię aluminiową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1876 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

469 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

27,5 g

💪

Białko

27,5 g

Podobne przepisy

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl