tom-car24.com.pl

Baklawa grecka • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Baklawa grecka

Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
cukier - 75 g
masło - 60 g
migdały - 75 g
miód - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
orzech nerkowca - 75 g
pistacje - 100 g
sok z cytryny - 2 łyżki
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SYROP DO:
garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód.
2.STAWIAMY NA MAŁYM:
ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.
3.SYROP DOPROWADZAMY DO:
zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
4.ODSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO:
wystygnięcia.
5.CIASTO MASŁO ROZPUSZCZAMY:
w rondelku.
6.BLASZKĘ NA CIASTO:
(26x18 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem.
7.CIASTO FRANCUSKIE WYJMUJEMY:
z lodówki, dzielimy na 3 równe części.
8.PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE:
oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki.
9.WKŁADAMY JE DO:
formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem.
10.ORZECHY (MIGDAŁY, NERKOWCE:
i 50 g wyłuskanych pistacji) siekamy w drobną kostkę lub mielimy niezbyt drobno w naczyniu rozdrabniacza (tak, by pozostawić widoczne kawałki orzechów).
11.POSIEKANE ORZECHY ŁĄCZYMY:
ze sobą w miseczce, mieszamy i dzielimy na dwie równe części.
12.POŁOWĘ WYSYPUJEMY NA:
ciasto w blaszce.
13.WARSTWĘ PRZYKRYWAMY DRUGIM:
blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność.
14.OSTATNI (WIERZCHNI) PŁAT:
ciasta układamy na warstwie z orzechami.
15.STARANNIE DOCISKAMY BRZEGI:
ciasta.
16.OSTRYM NOŻEM KROIMY:
(aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.
17.WIERZCH BAKLAVY SMARUJEMY:
rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru).
18.JEŚLI CIASTO ZACZYNA:
się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.
19.POD KONIEC PIECZENIA:
posypujemy baklavę 50 g posiekanych pistacji.
20.CIASTO PO WYJĘCIU:
z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii.
21.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
Baklawa grecka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SYROP DO

garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód.

2

STAWIAMY NA MAŁYM

ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.

3

SYROP DOPROWADZAMY DO

zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.

4

ODSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO

wystygnięcia.

5

CIASTO MASŁO ROZPUSZCZAMY

w rondelku.

6

BLASZKĘ NA CIASTO

(26x18 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem.

7

CIASTO FRANCUSKIE WYJMUJEMY

z lodówki, dzielimy na 3 równe części.

8

PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE

oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki.

9

WKŁADAMY JE DO

formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem.

10

ORZECHY (MIGDAŁY, NERKOWCE

i 50 g wyłuskanych pistacji) siekamy w drobną kostkę lub mielimy niezbyt drobno w naczyniu rozdrabniacza (tak, by pozostawić widoczne kawałki orzechów).

11

POSIEKANE ORZECHY ŁĄCZYMY

ze sobą w miseczce, mieszamy i dzielimy na dwie równe części.

12

POŁOWĘ WYSYPUJEMY NA

ciasto w blaszce.

13

WARSTWĘ PRZYKRYWAMY DRUGIM

blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność.

14

OSTATNI (WIERZCHNI) PŁAT

ciasta układamy na warstwie z orzechami.

15

STARANNIE DOCISKAMY BRZEGI

ciasta.

16

OSTRYM NOŻEM KROIMY

(aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.

17

WIERZCH BAKLAVY SMARUJEMY

rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru).

18

JEŚLI CIASTO ZACZYNA

się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.

19

POD KONIEC PIECZENIA

posypujemy baklavę 50 g posiekanych pistacji.

20

CIASTO PO WYJĘCIU

z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii.

21

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3336 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

166,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

13,3 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy

Baklawa grecka - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl