Bananowe pancakes • przepis • składniki • przygotowanie
Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY CIASTO
Żółtka oddzielamy od białek. Przekładamy je do miski, dodajemy miód, sól i wszystko ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Rozpuszczamy masło i dolewamy do ciasta.
SMAŻYMY PANCAKES
Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Opcjonalnie doprawiamy do smaku cynamonem. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym.
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Orzechy włoskie grubo siekamy. Na zimną patelnię wylewamy miód i podgrzewamy. Dodajemy orzechy i karmelizujemy je przez ok. 2 minuty. Gorącymi orzechami ozdabiamy pancakes.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2894,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
723,5 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
20,1 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Klasyczna sałatka grecka
Śródziemnomorski klasyk, czyli prosta i szybka sałatka grecka Darii, sprawdzi się jako piknikowa przekąska w letnie dni lub jako danie, które spakujesz do pracy!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.